Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Dolgu Devri Tarihe Karışacak

Dolgu Devri Tarihe Karışacak

admin admin -
8 0

Diş çürükleriyle ilgili yeni bir buluş sayesinde dişlerdeki çürüklerin yeniden tamiriyle dolgu yapmaya gerek kalmayarak çürük olan yerler doldulabilecek.

İngiltere’de bir üniversitenin akademisyenleri ve öğrencileriyle yaptığı çalışma ile fareler üzerinde yapılan bir deney sırasında, kimyasal bir madde sayesinde dişin özündeki hücrelerin yenilenmesi, tedavi edilebilmesi kaydedildi. Farelerin ardından bir insan üzerinde deney yapılarak, kimyasala batırılan sünger, ardından diş çukuruna yerleştirilerek dolguya gerek kalmıyor. Yapılan deneyde bahsedilenler hayrete düştü. Etkili bir şekilde doğal tedavi elde edilince bir çok insan için umut oldu.

Dişlerin kendi kendini yenileyebilir özelliklerinin olduğu biliniyor. Bu özelliğin sınırlı olduğu için bazı çürüklerin önüne geçemiyor. Mine altındaki katman olan dentini, yenilenebilir bir katman olup ancak geniş çürükler sırasında bunun önüne geçilemiyor. Diş doktorlarının buna metal civa alaşımı veya toz cam ile çözüm bulduğu biliniyor. Porselen karışımlı madde koyan dişçilerde biliniyor.

Yapılan dolguların yapay olması nedeniyle, sert yiyecekler yendiğinde yada süresi dolması halinde kendiliğinden düştüğü biliniyor. Bazı dolguların süresi 1 yılken bazılarını 3 yada 5 yıl olabiliyor. Geçici olarak yapılan dolgular, insan yaşamının kalitesini arttırıyor ancak ilerleyen dönemlerde tekrar başlarına bela olabiliyor. Dolgunun düşmesi sonrasında ise inanılmaz derece ağrıya maruz kalınabiliyor.

Yapılan araştırma ile ‘tideglusib’ kimyasal ile dişözünde büyük hareketlilik gerçekleştirerek, bir fare üzerinde yapılan deneyde 0,13 milimetre genişliğindeki diş çukurunun tamir edildiği görüldü. Dişte yapılan tamir sırasında önce sünger tideglusib ilacına batırılıyor ardından koruyucu bir kaplama üzerine yapıştırılıp, diş çukuruna yerleştiriliyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir