Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. İspanya’daki Madrid Teknik Üniversitesi’nden Araştırmacılardan Süper Yaşlıların Beyin Yapısı Üzerine Yapılan Çalışma

İspanya’daki Madrid Teknik Üniversitesi’nden Araştırmacılardan Süper Yaşlıların Beyin Yapısı Üzerine Yapılan Çalışma

Haber Haber -
31 0

Süper Yaşlıların Beyin Yapısı İnceleniyor

İspanya’daki Madrid Teknik Üniversitesi’nden uzmanlar, süper yaşlıların beyin yapılarını tipik hafıza kaybı yaşayan yaşlı yetişkinlerinkiyle karşılaştıran beş yıllık bir çalışma yürüttü.

Beyaz Madde Bütünlüğü ve Hafıza Kaybı

Araştırmada, beyin bölgelerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan beyaz madde bütünlüğünün süper yaşlılarda daha sağlıklı olduğu ortaya çıktı. Bu durum, süper yaşlıların beyindeki beyaz maddenin daha iyi korunduğunu gösteriyor.

Süper Yaşlılık ve Hafıza Koruma

Uzmanlar, süper yaşlıların beyin yapısındaki bu farklılığın, demans sorunu olan kişiler için hafızayı korumaya yönelik tedaviler geliştirmede önemli bir adım olabileceğini belirtiyor. Journal of Neuroscience’da yayınlanan araştırmacılar, süper yaşlılık fenomenini anlamak yaşa bağlı hafıza kaybı ve demansa karşı korunma mekanizmaları hakkında ipuçları verebileceğini vurguladı.

Zihinsel Faaliyetlerin Önemi

Ayrı bir araştırma, süper yaşlıların beyinlerinde hafıza, dikkat ve motivasyon için önemli olan singulat korteks adı verilen daha kalın bir bölge olduğunu gösterdi. Zihinsel faaliyetlerin, süper yaşlı olma şansını artırabileceği düşünülüyor.

Egzersiz ve Zihinsel Aktivitelerin Etkisi

Önceki çalışmalar, düzenli egzersiz yapan yaşlı bireylerin gençlerle benzer fiziksel ve zihinsel yeteneklere sahip olabileceğini göstermişti. Bulmaca çözmek, matematik oyunları oynamak gibi zihinsel faaliyetlerin, süper yaşlılık durumunu destekleyebileceği düşünülüyor.

İlgili Yazılar