Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Bitki Bazlı Beslenme ve Prostat Kanseri Arasındaki İlişki

Bitki Bazlı Beslenme ve Prostat Kanseri Arasındaki İlişki

Haber Haber -
14 0

Yüksek Bitki Bazlı Diyetin Prostat Kanseri Üzerindeki Etkisi

Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada, bitki bazlı gıdaları “en çok” tüketen erkeklerde prostat kanserinin ilerlemesinin daha yavaş olduğu gözlemlendi. Bu erkeklerde kanserin büyüyüp kemiklere yayıldığı veya ölüme neden olduğu olasılığının, bitki bazlı besinleri “en az” tüketenlere göre daha düşük olduğu belirlendi.

Araştırmanın Detayları

ABD’de 1999 ile 2018 yılları arasında lokalize prostat kanseri teşhisi konan 2.000’den fazla erkeği içeren araştırmada, katılımcıların diyet alışkanlıkları ve yaşam tarzları incelendi. En fazla bitki bazlı beslenmeye sahip olan erkeklerin, daha az tüketenlere kıyasla günde ortalama 1,9 porsiyon daha fazla sebze, 1,6 porsiyon daha fazla meyve ve 0,9 porsiyon daha fazla tam tahıl tükettikleri tespit edildi.

Bitki Bazlı Diyetin Önemi

Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, prostat kanserinin nüksetmesi dahil ilerlemesinin, bitki bazlı diyet uygulayanlarda %47 daha düşük olduğunu buldu. Bu sonuçlar, bitki bazlı beslenmenin prostat kanserine karşı koruyucu olabileceğini gösteriyor.

Bitki bazlı beslenme, prostat kanseri hastalarında görülen yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Daha az et ve süt ürünleri tüketmenin, ereksiyon bozukluğu ve mesane kontrolü kaybı gibi yan etkileri azalttığı belirtiliyor.

İlgili Yazılar