Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. Arjantin, 16 Yıl Sonra İlk Kez Bütçe Fazlası Verdi

Arjantin, 16 Yıl Sonra İlk Kez Bütçe Fazlası Verdi

Haber Haber -
10 0

Arjantin Ekonomisi Artık Bütçe Fazlasında

Arjantin, Güney Amerika’nın en büyük ikinci ekonomisine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Ülke, 16 yıl aradan sonra ilk kez bütçe fazlası verdi.

Arjantin’in 2024 Bütçe Fazlası

Sağcı başkan Javier Milei, ulusal televizyonda yaptığı konuşmada, Arjantin’in 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 275 milyar peso bütçe fazlası kaydettiğini duyurdu. Bu miktar yaklaşık 309 milyon dolar ediyor.

Kemer Sıkma Politikaları ve Milei’nin Açıklamaları

Milei, bütçe fazlasının küresel ölçekte tarihi öneme sahip bir başarı olduğunu belirtirken, enflasyonun önlenmesi için devletin harcamalarını kontrol altında tutması gerektiğini vurguladı. Eski başkan Cristina Kirchner’in görevdeki ilk yılına referansla, bu 2008’den bu yana elde edilen ilk çeyreklik mali fazla olarak tanımlandı.

Kemer Sıkma Programı ve Etkileri

Milei’nin bütçe açığını sıfıra indirme hedefi doğrultusunda başlattığı kemer sıkma programı, ulaşım, yakıt ve enerji sübvansiyonlarını kesti. Bu program kapsamında binlerce kamu çalışanı işlerini kaybetti ve reel kamu harcamaları kısılırken, ücretli çalışanlar, öğrenciler ve yoksul kesimler olumsuz etkilendi.

Enflasyon ve Yoksulluk Oranları

Arjantin’de yıllık enflasyon %290’a ulaşırken, yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranı %60’lara yakın seyrediyor. Ücretli çalışanların satın alma güçleri önemli ölçüde zayıflarken, sosyal harcamaların kısıtlanması yoksul kesimi daha da olumsuz etkiliyor.

Protestolar Artıyor

Kamu harcamalarındaki kesintiler nedeniyle sendikalar ve muhalefet partileri protestolar düzenliyor. Üniversite öğrencileri ise araştırma ve bilime yönelik finansman kesintilerini protesto etmek için yürüyüşler düzenliyor. Arjantin’de ekonomik önlemler ve politikalar hakkında tartışmalar devam ediyor.

İlgili Yazılar