Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Yeni Lolipop Yöntemi ile Ağız Kanseri Hızlı ve Erken Teşhis Edilebilecek

Yeni Lolipop Yöntemi ile Ağız Kanseri Hızlı ve Erken Teşhis Edilebilecek

Haber Haber -
16 0

Yılda 9 Bin Kişiye Ağız Kanseri Teşhisi Konuluyor

Britanya’da yılda yaklaşık 9 bin kişiye, dil, diş eti, bademcik, dudak ve ağız tavanı ve tabanı kanserlerini kapsayan ağız kanseri teşhisi konuluyor. Yılda yaklaşık 3 bin ölüme neden olan ağız kanseri, rahim ağzı ve testis kanserinin toplamından daha fazla ölüme sebep olmasıyla dikkat çekiyor.

Lolipop Yöntemi ile Hızlı Teşhis

Birmingham’daki araştırmacılar, su ve büyük kimyasal moleküllerden oluşan yumuşak bir polimer jel geliştirdi. Hasta bu lolipopu emdiğinde, tükürüğündeki kanserle ilişkili proteinler arasında sıkışıp kalanlar tespit edilebiliyor. Bu yeni yöntem sayesinde kanser hücrelerinin aşırı miktarda ürettikleri proteinler hızla teşhis edilebiliyor ve hasta biyopsiye yönlendirilebiliyor.

Erken Teşhis Hayatta Kalma Oranını Artırıyor

Geç aşamada teşhis edilen ağız kanseri vakalarının yalnızca yüzde 50’si beş yıldan fazla hayatta kalırken, tümörlerin erken teşhis edilmesi durumunda bu oran yüzde 90’a kadar çıkıyor. Lolipop testiyle ağız kanseri vakalarının hızla tespit edilmesi, tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilir.

Resveratrol ile Kanser Riski Azaltılabilir

Araştırmacılar, kırmızı meyvelerde bulunan bir bileşik olan resveratrolün düzenli tüketilmesinin ağız kanseri riskini yaklaşık yüzde 15 oranında azaltabileceğine dikkat çekiyor. Bu tür besin maddelerinin tüketilmesiyle ağız kanseri riskinin azaltılması da tedbirler arasında yer alıyor.

İlgili Yazılar