Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Uyarısı

Haber Haber -
19 0

Prof. Dr. İlhan Çetin’e Göre Kene Hastalıkları Erken Başlıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle doğada erken görülmeye başladığını belirtti.

Geçen Yıl Vaka Sayılarında %50 Düşüş Gözlendi

Çetin, bahar aylarında sıcaklığa bağlı olarak kenelerin ortaya çıktığını ve geçen yıl vaka sayılarında %50 düşüş olduğunu söyledi. Ancak, bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte vakaların daha erken ortaya çıktığını belirtti.

Tedbirlerin Artırılması Gerekiyor

Prof. Dr. Çetin, KKKA vakalarının özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde arttığını ve 2024 yılında tedbirlerin artırılması gerektiğini vurguladı. Kenelere karşı tedbirli olunması gerektiğini belirten Çetin, vatandaşlardan da bu konuda duyarlılık beklediğini ifade etti.

Vaka Sayıları Artış Gösteriyor

Çetin, bu yıl vakaların özellikle İç Anadolu’nun kuzey bölgelerinde arttığını, şu ana kadar 80 civarında vaka sayısının olduğunu belirtti. Özellikle piknik yaparken ve doğada vakit geçirirken kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Hastalıktan Korunmanın Önemi

Prof. Dr. Çetin, KKKA hastalığından korunmanın en etkili yolunun kenelere karşı alınabilecek basit önlemler olduğunu vurguladı ve hastalık şüphesi durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini hatırlattı.

İlgili Yazılar