Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. DSÖ’nün Dünya Sıtma Günü Raporu

DSÖ’nün Dünya Sıtma Günü Raporu

Haber Haber -
18 0

Sıtma Nedir?

Sıtma, dişi anofel cinsi sivrisineklerin ısırması sonucu insanlara bulaşan bir parazitin neden olduğu bir hastalıktır. DSÖ’ye göre, sıtma tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır.

Belirtiler ve Yaygınlık

Sıtmanın belirtileri arasında ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk, sararma, nöbetler ve nefes almada zorluk yer alır. 2022’de dünya genelinde 249 milyon sıtma vakası tespit edilmiş ve 608 bin kişi hayatını kaybetmiştir.

Dünya Genelinde Durum

5 yaş altı çocuklar sıtmaya karşı en savunmasız grup olup, dünya çapındaki sıtma ölümlerinin yüzde 76’sını oluşturuyorlar. Afrika, tüm vakaların yaklaşık yüzde 94’ünü oluşturarak sıtmanın en yoğun yaşandığı kıtadır.

Önlemler ve Tedavi

DSÖ, sıtma riski yüksek bölgelerde ilaçlı cibinliklerin kullanılmasını, sağlık kuruluşlarına başvurulmasını ve sıtma aşılarının kullanılmasını tavsiye ediyor. Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVİ) ve diğer kuruluşlar finanse edilerek sıtma aşıları dağıtılıyor.

Türkiye’deki Durum

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları sayesinde yerli sıtma enfeksiyonu sona erdirilmiş olup, 2010’dan bu yana sadece yurt dışından kaynaklı vakalar tespit edilmektedir.

İlgili Yazılar