Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Ekonomik Güven Endeksi Düştü

Ekonomik Güven Endeksi Düştü

admin admin -
7 0

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Aralık ayında, aylık bazda yüzde 18,5 değer kaybederek verinin tutulmaya başlandığı 2012 tarihinden bu yana en düşük seviyesi olan 70,5 seviyesine geriledi.

Ekonomik güven endeksi Türkiye için düştüğü görüldü. Aralık ayında düşen aylık bazdaki endeks, 18,5 değer kaybetti. 2012 yılından bu yana en yüksek değerii kaybeden Türkiye, 18,5 değer kaybıyla son 4 yıl içinde olumsuz yönde rekor kırdı. Aylık bazda değerlendirilen endeks, son 4 yılın en düşük seviyesini yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekonomik verilerle izah ettiği ekonomik güven endeksi, hem tüketicilerin güvenlerini hemde üreticilerini güvenlerini ölçen bir istatistik olarak biliniyor.

Ekonomik güven endeksi yıllık bazda değerlendirildiğinde 5,4 değer kazandığı 3. Çeyrekte görülüyordu. Ancak yılın son ayı Aralık ayında, aylık bazda değer kaybettiği TÜİK verilerinde anlaşılıyor. Ekonomik güven endeksi çeşidi tüketici güven endeksi Aralık ayında, aylık bazda %8 geriledi. Ekonomi tahmincilerine göre bu ayki kayıp 4 yıl içinde ki en sert kayıp olarak değerlendirildi.

Tüketici endeksi 63,4 seviyesini seyrederek, en düşük seviyeyi gördü. Hem tüketici hem de üretici endeksi 100’ün altında olmasıyla ekonomik faaliyetlere ilişkin olumsuz anlamına geliyor. 100’ün üzerinde seyretmesi durumunda ise ülkenin ekonomik faaliyetleri açısından olumlu olacaktı. Uzmanlar tarafından açıklanan ekonomik tahminlere göre Türk Lirası’nın Dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyleekonomiye güvenin düştüğü belirtildi.

Ekonomiye güvenin doların düşmesiyle de tekrar eski haline gelebileceği en büyük etkenlerden biri olarak görülüyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir