Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Aspirin, Kanser Hücrelerine Karşı Bağışıklık Tepkisini Artırıyor

Aspirin, Kanser Hücrelerine Karşı Bağışıklık Tepkisini Artırıyor

Haber Haber -
12 0

İtalya’daki Padova Üniversitesi’nden Yapılan Araştırmaya Göre Aspirinin Kanserle Mücadelede Potansiyeli

22 Nisan’da Cancer dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, aspirin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırıyor. İtalya’daki Padova Üniversitesi’nde genel cerrah olan baş araştırmacı Dr. Marco Scarpa, çalışmalarının, inflamasyonu engellemenin yanı sıra aspirin ile tamamlayıcı bir kanser önleme veya tedavi mekanizması gösterdiğini belirtti.

Araştırma ve Bulgular

Araştırma kapsamında, 2015 ile 2019 yılları arasında kolon kanseri nedeniyle ameliyat edilen 238 hastadan doku örnekleri alındı. Bu hastaların yaklaşık %12’si aspirin kullanıcısıydı. Araştırmacılar, aspirin kullanan hastalardan alınan doku örneklerinin kanserin lenf düğümlerine daha az yayıldığını ve bağışıklık hücrelerinin tümörlere karşı daha agresif aktivite gösterdiğini belirtti.

Laboratuvar çalışmalarında, kolon kanseri hücrelerinin aspirine maruz bırakılmasının bağışıklık hücrelerinin tümörlerin varlığına karşı birbirlerini uyarma yeteneğini artırdığı keşfedildi. Özellikle, bağışıklık hücrelerinin CD80 adı verilen bir proteini daha fazla üretmeye başladığı gözlendi.

Sonuç ve Gelecek Adımlar

Araştırmacılar, rektal kanserli hastalarda, aspirin kullanan bireylerin sağlıklı dokuda daha yüksek CD80 ekspresyonuna sahip olduğunu belirtti. Bu durumun, aspirinin bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini arama ve yok etme yeteneğini artırabileceğini öne sürdüler.

Dr. Scarpa, bir sonraki adımın aspirinin kanser karşıtı etkilerini artırmak için bağırsağa daha derinden nüfuz etmesinin bir yolunu bulmak olduğunu dile getirdi.

İlgili Yazılar