Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. KUŞKONMAZ BİTKİ VE SEBZESİNİN ÖZELLİKLERİ

KUŞKONMAZ BİTKİ VE SEBZESİNİN ÖZELLİKLERİ

admin admin -
12 0

KUŞKONMAZ SEBZESİ

     Avrupa ve Amerika’da pek çok kul­lanılan bol azotlu bir sebzedir. Biz­de yetiştirilmesi ancak elli yıl önce­sine uzanır.

Kuşkonmaz bitkisi nasıl bir bitkidir? Kuşkonmaz bitkisinin faydaları nelerdir? Kuşkonmaz bitkisi yemekleri? Kuşkonmaz sebzesi nasıl bir sebzedir?

     Kuşkonmaz ılık iklimi sever. Gü­neşten hoşlanır. Başlıca çeşitleri Al­man ve Fransız kuşkonmazıdır.

     Bitki, kumlu, tınlı, süzek milli topraklarda iyi mahsul verir. Ağır topraklarda geç yetişirse de daha mahsullü olur. Toprak sonbaharda kirizme yapılarak parsellere ayrılır. Küçük ölçüdeki ekimde kürek belle bellenirse de büyük ziraatte pulluk kullanılmak uygun olur.

kuskonmazsebze

     Mayısta genç fidanlar toprak üzerine çıktıklarından yabani otlar temizlenir, kurak havalarda fideler sulanır. Temmuzda çok faydalı olan bir şerbet verilir. Pençeler mayısta hendek içine dikilir. Sonraları üçkere tekrarlanmak üzere, hendekler çapayla doldurulur. Bundan sonra da fidanlara çiftlik gübresi verilerek boylanınca hereklenir. Kuşkonma­zın hasadı el ile veya araçlarla ya­pılır.

Kuş Konmaz Hastalıkları

Kuşkonmaz pası: Mantar hastalıklarındandır. Yeşil kısımlarda kırmızı renkte pas man­tarları görülür. Bordo bulamacı ile savaşılır.

Kuşkonmaz sinekleri: Çok büyük zarar verir. Nisan, mayıs aylarında yeni dikilen kuşkonmazlarda top­rağa çıkan fideleri harabederler. Önlemek için, sonbaharda dallar ke­silir, yakılır, filizlere de zamklı mad­deler sürülür.

Kuşkonmaz böceği: Bu da tehlike­lidir. Böcekler koyu mavi renkte, kanatları kırmızı çizgilidir. Tütün ve arapsabunu karması kurtlara ser­pilerek yok edilmesine çalışılır ve başkaca sonbaharda dalları kesmek­le mücadele edilir.

 Kuş Konmaz İle Yapılan Yemekler

Kuşkonmaz (TEREYAĞLI) Malzemesi: 1 kilo kuşkonmaz; 2 ye­mek kaşığı tuz; 16 bardak su; 4 çor­ba kaşığı tereyağ. Kuşkonmazların saplarını, mo­rumsu veya yeşilimsi kısım bitip de sarımsı rengin başladığı yerden, aşa­ğı, sapın ucuna doğru, ince ince ke­serek soyun.

Soyulan her kuşkon­mazı, içinde soğuk su olan bir ten­cerenin içine atm. Bu ayıklama işi bitince, kuşkonmazları sudan çıka­rıp bir demet haline getirin ve sap­larını sararak bağlayın.

Sonra sap­ları bağlanan demet halindeki kuş­konmazları kaynamakta olan 16 bar­dak tuzlu suyun içine atm. Kuşkon­mazlar biraz yumuşayıncaya kadar hafif ateşte 25-30 dakika haşlayın.

Çok yumuşamadan bir kepçe ile bu sıcak suyun içinden çıkarıp soğuk tuzlu suyun içine atın ve yarım saat kadar bu suyun içinde bırakın. Ya­rım saat sonra, kuşkonmazların ısınması için tekrar kaynar suya atıp 34 dakika suda bırakın. Sudan çıkardıktan sonra iyice kurulayıp içine katlanmış peçete yayılmış ser­vis tabağına koyun. Demeti bağladı­ğınız sapı kesip alın. Yanında, ayrı bir kab içinde eritilmiş tereyağ ola­rak servis yapın.

Salçalı Kuşkonmaz Malzemesi: 1 kilo kuşkonmaz; 16 bardak su; 2 yemek kaşığı tuz. Salçası: 2 ta­ne yumurta; 4 yemek kaşığı tere­yağ; yarım kahve fincanı su; biraz tuz.

Kuşkonmazlar, tereyağlı kuşkon­mazda olduğu gibi aynen haşlanıp pişirilir. Arada tarif edildiği gibi ısı­tıldıktan sonra peçeteli servis taba­ğına alın. Ayrı bir kabda hazırlan- mş salça ile birlikte servis yapın.

Salçanın Hazırlanışı

     Küçük bir kapda yumurta sarılarını, yarım kahve fincanı su ve biraz tuzla çır­parak karıştırın. Kabı, içinde su kay­namakta olan diğer bir kabın üstüne oturtun. Yumurtalar hafifçe ısının- caya kadar hızlı hızlı telle çırpın. Isındıktan sonra tereyağı parça parça içine atıp mütemadiyen ka­rıştırarak yağı yumurtalara’ yedirin. Salça mayonez kıvamına gelince ateşten indirin. Arzu edilirse, içine 1/4 limon suyu da kattıktan sonra sos kâsesine koyun ve kuşkonmazla birlikte servis yapın.

     Salça yapılırken yağını bırakıp kesilecek olursa, sıcak su kabının üstünde karıştırmakta olduğunuz salçaya yarım kaşık soğuk su serpin. Salça düzelinceye kadar hafif ateş üstünde aynı şekilde hızlıca karış­tırın.

Not: Kuşkonmaz, bu salça yerine mayonezle de servis edilir.

Mayonez Nasıl Yapılır? Hazırlanışı

 2 tane yumurta; 1/2 limon; 3/4 bardak zey­tinyağı; biraz tuz; 1/2 kahve kaşığı un; biraz karabiber ve hardal (ar­zuya bağlı).

      Derince bir porselen kâsenin içi­ne yumurta sarılarını, unu ve tuzu koyun. Bunları ancak birbiriyle hal- loluncaya kadar, bir tahta kaşıkla 4-5 defa karıştırın. Sonra buna ılık zeytinyağını damla damla, mütema­diyen aynı istikamette karıştırarak katıp, yağı yumurtalara yedirin. Yu­murtalar yağı yedikçe ikinci damla­yı damlatın. Bu suretle yağ hallol- duktan sonra aynı şekilde limon su­yunu ilâve edip yumurtalara yedirin. Elde ettiğiniz bu mayonezi salça gi­bi kuşkonmazın yanında servis yapın.

Not: Mayonez yapılırken bozula­cak olursa, boş bir kâsenin içine bir tatlı kaşığı su koyun. Bozulan mayo­nezden birer çorba kaşığı alıp suyun içine katarak tıpkı mayonez yapar gibi karıştırın. Bütün mayonezi bu şekilde bu kabın içine aktarıp top­lanmasını temin edin.

KUŞKONMAZ BİTKİSİ

       Saksı ve salon bitkilerindendir. Birkaç çeşidi vardır. Bu bitkinin iki çeşidi iyi tanınmıştır. Çiçekleri önemsizdir.

Sarılıcı olan kuşkon­maz (plumozus), çok dallı ve yaprak­ları tüy gibidir. Öteki çeşidin (ispiranjeri)  yaprakları yatık ve düşük olur. Her ikisi de funda toprağında devamlı yaşarlar. Tohumla yetişti­rilirler ve yetiştirilmeleri kolaydır.

Kuşkonmaz yetiştirmek için bir kasaya funda toprağı doldurulup to­humlar birer birer ekilir. Biraz siv­rilince küçük fincan saksılarda şa­şırtma yapıldıktan sonra büyüyen fidanlar büyük saksılara aktarılır.

        Yazın dışarıda, gölge yerlerde yaşar­sa da kışın içeride gölge bir pence­re önüne konur ve lüzumunda sula­nıp tozdan korunursa büyürler ve salonu süslerler. Bunlara güzel şekiller verilerek kafeslere sardırabilirler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir