Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Hemofili Nesilden Nesile Geçiyor

Hemofili Nesilden Nesile Geçiyor

admin admin -
9 0

Hemofili hastalığının kalıtsal olarak bulunduğu soydan soya aktarılabileceği kanıtlandı. Kanda bulunan proteinlerin yapı olarak değişime uğraması ve bu protein maddelerinin eksik oluşunun yeteri kadar tedavi edilmemesi takdirde hastalığı yaşayan bireyin ölümüyle sonuçlanabiliyor.

Faktör adıyla anılan kanda pıhtıllaşmaya neden olan proteindeki maddelerin eksiklği tedavi gerektiriyor. Tedavi olmayan hastaların sakatlıkla sonuçlanabileceği gibi ölümüyle de sonuçlanabileceği belirtiliyor. Hastalık, düzenli takip ve tedavi gerektirmektedir. Nesilden nesile aktarılabilen hastalık, zamanında teşhisiyle birlikte tedavinin yapılması gerektiği uzman doktorlar tarafından söyleniyor. Dünyada yaklaşık 650 bin kişide bulunan hastalık, Türkiye’de 9 binlerde ve artmaya devam ediyor.

Tedavisinin geç yapılması nedeniyle hastalarda sakatlık riski bulunduğunu söyleyen Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, kanamaların kontrolünün sağlanamaması durumunda hastanın ölümüyle de sonuçlanabileceğini aktardı. Doktor, hemofilik bir erkeğin evlenmesi durumunda doğacak kız çocuklarının tamamının hastalıklı doğduğunu ancak hastalık belirtilerinin olmadığını söyleyerek yalnızca taşıyıcı olacaklarını söyledi. Erkek çocukların ise sağlam olacaklarını söyleyerek kız çocukların evlenmesi durumunda doğacak çocuklarının %50’sinin hastalıklı doğma ihtimali olduğunu söyledi. Nesilden nesile aktarılan bu hastalığın doğum esnasında çocuğun hasta olarak doğması ihtimali de var. Doktor bu ihtimallerin varlığı nedeniyle hastalığın tamamen toplumdan kazınma şansının olmadığını ekledi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir