Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Şam Yönetimi Kürtlerle Görüştü

Şam Yönetimi Kürtlerle Görüştü

admin admin -
11 0

Halep’in kontrolünün Esad yönetiminin eline geçmesinin ardından Halep’te ciddi hareketlilikler yaşanıyor. Şam’ın Suriye’nin kaderini belirleyecek bir dizi görüşmeler yaptığı iddia edildi.

PYD ile de görüşen Şam hükümeti, Kürtlerin Kuzey Suriye topraklarındaki geleceğinin konuşulduğu söylendi. Beşar Esad yönetiminin kendini toparladığı şu sıralar, Suriye genelinde diplomatik hamleler hız kazandı. İddiaya göre Esad, PYD’den destek istedi. Bunu bir sonraki seçimlerde istediği iddia edilen görüşmenin aslının olup olmadığı tartışılıyor.

Rudaw’ın haberine göre Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in desteğiyle bölgedeki Kürler ile Şam yönetimi arasında diyaloglar yaşandı. Salı günü görüştükleri belirtilen haberde, tarafların Suriye’nin Kuzey kesimi hakkında konuştuklarından bahsedildi. Habere göre Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ile birlikte Kürt Ulusal Konseyi’nin de katıldığı bildirildi.

Suriye’de yaşanan gerginliklerin ardından yapılan ikinci görüşme olarak Suriye tarihine geçen bu görüşmede tarafların anlaşamayacakları tahmin ediliyor. Toplantıya katılanların medya ile paylaştığı bilgilere göre Kürt bölgesini tanımayan Şam yönetimi, bu görüşmeyle birlikte tanıyacak mı sorusunu akıllara getirdi. İddiaya göre Esad Kürtlere birkaç şart sundu. Bu şartlar şöyle;

  • Kürtlerin Esad yönetimini bir sonraki seçimde desteklemesi,
  • Federal sistemden vazgeçmelerini ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgedeki hükümet binalarına Suriye bayrağı asmalarını,
  • Kürlerin ülkedeki Şam müzakerelere katılmalarını istedi.

Rudaw’ın yaptığı röportajda askeri kaynakların söyleminde Kürt kontrolündeki bölgelerin Şam kontrolüne geçmesi istendi. Ayrıca Kuzey Suriye’deki Kürtlerin o bölge için Rojava ifadesini kullanmamalarıda isteniyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir