Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. Alman Ekonomisi İlk Çeyrekte Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

Alman Ekonomisi İlk Çeyrekte Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

Haber Haber -
24 0

Alman Ekonomisi, Yüzde 0,2 ile Büyüme Kaydetti

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Alman ekonomisi bu yılın ocak-mart döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 büyüme gösterdi. Piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşen bu büyüme, Almanya’nın “teknik resesyona girmemiş” olduğunu ortaya koydu.

Tüketici Harcamalarındaki Azalma Büyümeyi Yavaşlattı

İnşaat yatırımları ve ihracatın pozitif katkı sağladığı çeyrekte, tüketici harcamalarındaki düşüş büyümeyi olumsuz etkiledi. Yüksek enflasyon ve satın alma gücündeki azalma nedeniyle tüketici harcamaları gerilerken, bu durum büyümeyi yavaşlattı. İlk çeyrekte yıllık GSYH artışı eksi yüzde 0,9 oldu.

Almanya Ekonomisi Geçen Yıla Göre Daralma Göstermişti

Geçen yıl, Almanya’da yüksek enerji maliyetleri, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları gibi faktörler nedeniyle ekonomi yüzde 0,3 daralmıştı. Ancak, bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme ile hafif bir toparlanma işareti görüldü. Alman hükümeti de resmi büyüme beklentisini revize ederek yüzde 0,3’e yükseltti.

Mart Ayında Perakende Satışlarda İyileşme

Ayrıca, Almanya’da mart ayında perakende satışlar reel olarak yüzde 1,8 artarak son 2,5 yılın en hızlı artışını kaydetti. Bu da ekonomideki toparlanmaya işaret eden olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

İlgili Yazılar