Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. TL’ye Güvenen Yatırımcılar Reel Olarak Kayıplar Yaşıyor

TL’ye Güvenen Yatırımcılar Reel Olarak Kayıplar Yaşıyor

Haber Haber -
20 0

TL Mevduat ve Diğer Türk Lirası Borçlanma Araçlarının Reel Kayıpları

TL’ye güvenerek tasarruflarını TL mevduata ya da diğer Türk Lirası cinsi borçlanma araçlarına yatıran yatırımcılar son bir yılda reel olarak ciddi kayıplar yaşadı. Nisan 2023 – Mart 2024 döneminde TL tutan ve güvenen yatırımcıların birikimleri enflasyonun altında eridi.

Reel Getiri Oranlarına Göre Veriler

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mevduat faizi TÜFE ile indirgendiğinde bir yılda %32.09 oranında kayıp yaşattı. Devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) kaybı ise yüzde 54.50 oldu. Doların reel kaybı ise yüzde 0.01 olarak gerçekleşti. En yüksek reel getiri oranı ise altında yaşandı ve altın %19.54 oranında reel getiri sağladı. BIST 100 endeksi %3.50, Euro ise %1.50 reel getiri sağladı.

Negatif Faiz Politikası ve Cezalandırma

TÜİK’in açıkladığı %68.50’lik enflasyon oranıyla birlikte Türkiye’de TL’ye güvenen yatırımcılar, iktidarın negatif faiz politikası nedeniyle cezalandırıldı. 2021 yılından itibaren uygulanan negatif reel faiz politikası, TL mevduatta tutanları enflasyon karşısında olumsuz etkiledi.

Mevduatta Dövizin Payı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, mevduatların %41.5’i TL, %43.8’i yabancı para cinsinden, %14.7’si ise dövize endeksli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında bulunuyor. Bankaların 3 aya kadar vadeli mevduat faizi %57’ye ulaşırken, piyasanın 12 ay sonrası TÜFE beklentisi %36.70 oldu.

Önümüzdeki süreçte ekonomideki dolarizasyonun gidişatını reel faiz belirleyecek.

İlgili Yazılar