İstinye Üniversitesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gulnar Zeynalova, döküm demir tencerelerde pişen yiyeceklerin demir içeriğini artırabileceği ancak bunun demir eksikliği tedavisinde tek başına yeterli olmayacağı uyarısında bulundu. Zeynalova, demir eksikliğiyle ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.
Döküm demir tencerelerden yemeklere demir geçişi olduğunu belirten Uzm. Dr. Gulnar Zeynalova, bu durumun yemeğin asiditesine, pişirme süresine ve sıcaklığa göre değiştiğini ifade etti. Özellikle domates sosu gibi asidik gıdaların daha fazla demir çözünmesine yol açabildiğini belirtti. Zeynalova, döküm demirden geçen demirin non-hem formda olduğunu ve vücudun hem demiri daha kolay emdiğini ancak bitkisel kaynaklı non-hem demirin de C vitamini gibi destekleyicilerle etkin emilebileceğini vurguladı. Bu nedenle demir açısından zengin öğünlerle birlikte portakal suyu, biber veya limon gibi besinlerin tüketilmesini önerdi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insanın demir eksikliği anemisi riski taşıdığını söyleyen Uzm. Dr. Zeynalova, çocuklar, gebeler, vegan ve vejetaryenler ile sık kan bağışında bulunanların risk grubunda olduğunu belirtti. Demir eksikliğinin sadece halsizlik ve yorgunlukla sınırlı kalmayıp, baş dönmesi, nefes darlığı, konsantrasyon güçlüğü, bağışıklık sisteminde zayıflama ve zihinsel sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, mercimek, nohut, ıspanak ve brokoli gibi besinlerin demir açısından zengin kaynaklar olduğunu hatırlattı.
Uzm. Dr. Zeynalova, süt ürünlerindeki kalsiyum ile çay ve kahvedeki tanenlerin demir emilimini azaltabileceğini belirterek, bu içeceklerin demir açısından zengin öğünlerden hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Döküm demir tencerelerin demir eksikliğini tek başına çözebileceği düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan Zeynalova, bu ürünlerin destekleyici olabileceğini ancak tedavi edici olmadığını, demir eksikliğinin altında yatan nedenlerin araştırılması ve hekim kontrolünde tedavi planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]