İstanbul’da yaşayan 75 yaşındaki İbrahim Çelik, kolundaki geçmeyen 1 santimlik yara şikayetiyle başvurduğu hastanede cilt kanseri teşhisi aldı. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dermatoloji Uzmanı Dr. Sevgi Kuzugüdenli Yılmaz tarafından muayene edilen Çelik’in kolundaki lezyon, yapılan biyopsi ve patoloji sonucunda skuamöz hücreli kanser olarak belirlendi.
Uzmanlar, özellikle yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt kanseri riskini artırdığını belirtiyor. Güneş ışınlarının leke oluşumu, erken yaşlanma ve uzun vadede deri kanseri gibi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ciltteki şüpheli değişikliklerin önemli bir problemin işareti olabileceği ve dermatolojik muayenenin hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.
Dr. Sevgi Kuzugüdenli Yılmaz, hastası İbrahim Çelik’in durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, erken müdahale sayesinde daha büyük ameliyatlardan ve metastazlardan korunulduğunu belirtti. Çelik’in birinci evrede teşhis edilmesi, ileri tedavi yöntemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırdı.
Kuzugüdenli Yılmaz, güneşten korunmanın önemine dikkat çekerek, şapka, gözlük ve güneş koruyucu krem kullanımını önerdi. Özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasındaki dik güneş ışınlarından kaçınılması ve solaryum gibi yapay güneş ışıklarından uzak durulması gerektiği vurgulandı.
Dermatoloji Uzmanı, melanom gibi daha ölümcül deri kanseri tiplerinin genellikle benler üzerinden geliştiğini hatırlattı. Benlerde meydana gelen şekil, renk veya boyut değişikliklerinin mutlaka dermatoloğa başvurularak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Vatandaşların, kozmetik kaygılarla veya bilinçsizce benleri yok etmeye çalışmasının ciddi riskler taşıdığına dikkat çekildi.
Açık tenli, ailesinde deri kanseri öyküsü bulunan, solaryum kullanan ve güneş yanığı geçmişi olan kişilerin daha yakın takip edilmesi gerektiğini ekledi. Bu risk grubundaki hastalar için 3-6 aylık düzenli kontrollerin önemine vurgu yapıldı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]