ABD’de yürütülen yeni bir nörobilim araştırması, burundan nefes alıp vermenin kaygıyı yatıştıran özel bir “burun-beyin” sinir devresini keşfetti. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, burun boşluğundaki koku alma nöronlarının hava akımını algıladığı saptandı. Bu nöronlar, hava akımının sıklığına göre beynin duygu ve stres merkezi olan amigdalaya doğrudan sinyaller gönderiyor.
Araştırmacılar, keşfedilen bu sinir yolunun çift yönlü çalıştığını vurguladı. Burundan alınan nefesin sıklığı ve hızı, kaygı seviyesini doğrudan etkiliyor. Hızlı ve yüzeysel nefes almanın kaygı benzeri davranışları tetiklediği, yavaş ve derin nefes almanın ise sinir iletimini dengeleyerek sakinleşme sağladığı gözlemlendi.
Uzmanlar, elde edilen bulguların henüz hayvan modellerine dayandığını ve insan testleriyle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Araştırma ekibi, ağız yerine burundan yarı yarıya daha yavaş nefes almanın kaygıyı kontrol altına almada doğal ve etkili bir yöntem sunabileceğini aktardı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]