Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. Küresel Piyasalar Fed’in Faiz İndirimine Hazırlanıyor

Küresel Piyasalar Fed’in Faiz İndirimine Hazırlanıyor

Haber Haber -
10 0

ABD’de Fed’in Faiz İndirimi Beklentileri Piyasaları Olumlu Etkiliyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine bu sene başlayacağına yönelik fiyatlamalarla birlikte pozitif seyrediyor. ABD’de açıklanan makroekonomik veriler piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Geçen hafta açıklanan veriler ABD’de iş gücü piyasasının yavaş yavaş soğumaya başladığına işaret ederken, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini indirmeye başlayacağı tahmin ediliyor.

Para Piyasaları ve Faiz İndirimi Beklentileri

Para piyasalarında yıl sonuna kadar %90 ihtimalle en az bir faiz indirimi olacağı öngörülürken, eylül ayında bir faiz indiriminin gerçekleşmesi bekleniyor. Fed’in faiz indirimine ilişkin ipuçları için banka yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri yakından takip ediliyor. Analistlere göre, ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceği beklentileri güçleniyor.

Dolar, Altın, Tahvil ve Petrol Piyasaları

Enflasyon endişelerinin azalmasıyla tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyir devam ederken, dolar endeksi 105 seviyesinin üzerinde tutunuyor, altının ons fiyatı 2.323 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 83,3 dolarda seyrediyor. İsrail ile Filistin arasındaki ateşkes görüşmeleri petrol fiyatları üzerinde etkili olabilir.

ABD, Avrupa ve Asya Borsalarında Seyir

Dün, New York borsasında Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones endeksleri artış kaydederken, ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne yatay seyirle başladı. Avrupa borsalarında da pozitif bir seyir öne çıkarken, Asya’da pay piyasaları karışık bir seyir izliyor. Nikkei 225 endeksi Japonya’da yükselirken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi düşüş yaşadı.

Yurt İçi Piyasalar

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün satıcılı bir seyir izleyerek günü %0,10 azalışla tamamladı. Dolar/TL ise günü %0,1 düşüşle kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,2910 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içinde veri gündemi sakin olurken yurt dışında Almanya’da fabrika satışları ve dış ticaret dengesi takip edilecek.

İlgili Yazılar