Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Antikor Testi

Antikor Testi

admin admin -
14 0

Antikor Testi

Antikor testleri, kandaki spesifik antikorların varlığını veya seviyesini kontrol eden bağışıklık testleridir. Antikor denen maddeler, genellikle virüsler ve bakteriler gibi patojenler (mikroplar) ile savaşır. Bir enfeksiyonunuz olduğunda, vücudunuz o patojeni hedef alan antikorlar üretir. Bu antikorlar sizi daha fazla enfeksiyondan veya ciddi semptomlardan koruyabilir. Bir aşı, bağışıklık sisteminizi bir patojene karşı antikor üretmesi için kandırarak da koruma sağlayabilir. Aşının tutup tutmadığı ise antikor testi ile anlaşılır.

Antikor Testi Kimlere Uygulanır?

  • Covid-19’a yakalanan kişilerde bağışıklığın gelişip gelişmediğini değerlendirmek,
  • Hastalığı olanlar klinik belirti göstermeden (asemptomatik) ilerlediğinden, antikor taşıyıcılarını belirlemek için,
  • Bir topluluktaki belirli sayıda insan veya grubu inceleyerek popülasyonun yüzde kaçının bağışık olduğunu belirlemek içinantikor testi yapılır. Dünya çapında yapılan benzer çalışmalarda sürü bağışıklığının %5-9 olduğu bilinmektedir.

Antikor Testi Neden İstenir?

Günümüzde pek çok sağlık kuruluşunda istenen antikor testiamacını kabaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Herhangi bir mikroorganizmaya karşı bağışıklık durumunu iyileştirmek,
  • Transfüzyon reaksiyonunu veya vücudun nakledilen bir organı neden reddettiğini incelemek,
  • Spesifik bir enfeksiyonun izlenmesi ve bu enfeksiyonun vücuttaki seyrinin izlenmesi,
  • Bulaşıcı bir yabancı madde (antijen) ile temas olasılığını değerlendirmek için,
  • Hepatit, karaciğer hastalığı, alerji, HIV, frengi, tiroid, lupus veya otoimmün hastalıkların neden olduğu sorunları tanımlama amacıyla antikor testi uzman hekim tarafından istenebilir.

Açık Emar Nedir?

Açık emar; Tıptaki en gelişmiş görüntüleme tekniğidir. Hiçbir yan etkisi olmayan, ağrıya neden olmayan, radyasyon içermeyen ve halen birçok hastalığın teşhisinde yardımcı olan bir yöntemdir. Açık emar çekimi sırasında hasta kapalı bir cihaza girmez, etrafı yarı açıktır.

Tıbbi görüntüleme diğer adıyla açık emar yöntemleri; vücudun iç yapısını incelemek için kullanılan herhangi bir prosedürün genel terimidir. Bu yöntemler röntgen, ultrason, tomografi, HSG filmigibi diğer birçok görüntüleme biçimini içerir.

Ultrason ve MRI (Emar) radyasyon etkisi olmadığı için son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Ancak bazı hastalıkları teşhis etmek için ultrason yeterli değildir. Bu gibi durumlarda uzmanlar açık emarile görüntüleme talep edebilirler.

Dijital HSG filmi, tıbbi görüntüleme ve erken teşhis yöntemi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Rahim kanserinin yaygınlaşması ve bu hastalığın daha erken yaşlarda başlamasıyla birlikte bu muayenenin önemi artmıştır.

Açık Emar Fiyatları

Açık emar fiyatı son derece uygundur. Ancak bu konuda hem kapalı hem de açık emar fiyatları görüntüleme merkezine göre değişiklik göstermektedir. Ancak birçok durumda masraflar sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Aynı zamanda, özel sağlık sigortası hastalarının sağlık sigortası şirketleri poliçeleri kapsamında tarama masraflarını da karşılamaktadır. Bu nedenle, açık emar tam fiyatını belirlemek çok zordur. En iyisi sağlık merkezine gidip fiyatları öğrenmenizde fayda vardır.

HSG Filmi Nasıl Çekilir?

Adet kanamasının bitiminden sonraki 3-4 gün hsg filmi çekimi için idealdir. Bu dönemde rahim içi dokular incedir ve gebelik olasılığı düşüktür. Bu sayede filmlerin kalitesi iyidir ve olası gebelik görünümünün önüne geçilir. Spazmodik ağrıyı önlemek için HSG filmi (tıbbi rahim filmi) çekiminden yarım saat önce ağrı kesici alınması önerilir.

HSG filmi çekimi sırasında kadın röntgen masasına uzanır ve bacaklarını kendisine doğru çeker. Doktor, pelvik muayene sırasında kullanılan spekulum adı verilen bir aleti vajinaya sokar. Solüsyon ile vajina ve serviks temizlendikten sonra serviks bir aletle tutulur ve rahmi düzleştirmek için geri çekilir. Rahim ağzına ince bir kateter yerleştirilir. Sıvı bu kateterden uterusa geçer. İlacın rahim ve fallop tüplerinden geçişi mikroskop altında gözlemlenir ve filmleme yapılır. Yerleştirilen cihazlar daha sonra sırayla geri alınır ve işlem tamamlanır. Tüm süreç 5-10 dakika sürer.

HSG Filmi Kullanım Alanları

Günümüzde sıkça uygulanan HSG filmi, rahim içindeki yapışıklık ve tıkanıklıkları tespit etmek, fallop tüplerinde gebeliği engelleyebilecek tıkanıklıkları belirlemek ve hatta bazen fallop tüplerinde yapışıklıkları açmak için kullanılır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir