Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Harvard Üniversitesi’nin Araştırması: Abur Cubur Tüketimi ve Ölüm Riski

Harvard Üniversitesi’nin Araştırması: Abur Cubur Tüketimi ve Ölüm Riski

Haber Haber -
18 0

Harvard Üniversitesi’nin Yapmış Olduğu Araştırmaya Göre Abur Cubur Tüketimi ve Ölüm İlişkisi

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre, hazır yemekler, gazlı içecekler ve dondurmalar gibi **abur cuburlar**, insan sağlığına ciddi tehdit oluşturabiliyor. 115.000 sağlıklı ABD’li yetişkinin 30 yıl boyunca takip edildiği çalışmada, günde yaklaşık yedi porsiyon abur cubur tüketen katılımcılar arasında **ölüm riskinin yüzde dört daha fazla** olduğu belirlendi.

Ultraişlenmiş Gıdalar ve Ölüm Riski Arasındaki İlişki

Araştırmacılar, 50 bine yakın ölüm olayını inceledi. UPF tüketimi ile kanser veya kalp hastalığından ölümler arasında spesifik bir ilişki gözlemlenmezken, **genel nedenlerden kaynaklanan ölümlerde belirgin bir artış** olduğu ortaya çıktı. Şekerli içecekler ve hazır yemeklerde de riskler bulunsa da katılımcıların genel beslenme kalitesinin hesaba katılmasıyla bu riskler azaldı.

Uzmanların Değerlendirmesi

Çalışma bazı uzmanlarca da eleştirildi. Emekli istatistik profesörü Sir David Spiegelhalter, araştırmanın **aşırı işlenmiş gıdaların genel ölüm oranıyla zayıf ilişkilerini** gösterdiğini belirtirken, İngiliz Diyetisyenler Derneği sözcüsü Dr. Duane Mellor ise daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketenlerin **daha erken ölme riskinin karmaşık** olabileceğini vurguladı.

Beslenme ve gıda bilimi uzmanı Profesör Gunter Kuhnle ise çalışmanın yürütülme şekli nedeniyle sonuçların güvenilirliği hakkında kesin bir yargıya varmanın zor olduğunu dile getirdi.

İlgili Yazılar