Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. Irak, Türkiye’ye Günde 350 Bin Varil Petrol Göndermek İçin Boru Hattını Onarıyor

Irak, Türkiye’ye Günde 350 Bin Varil Petrol Göndermek İçin Boru Hattını Onarıyor

Haber Haber -
19 0

Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Boru Hattının Onarıldığını Açıkladı

Irak’ın petrol bakanı yardımcısı, ülkenin ay sonuna kadar Türkiye’ye günde 350 bin varil petrol göndermesini sağlayacak bir boru hattını onardıklarını duyurdu. Bu adımın, Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) ve yabancı petrol şirketlerinin tepkisine neden olabileceği belirtiliyor.

Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı Yeniden Açılacak

On yılı aşkın süredir kapalı olan Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının yeniden açılması durumunda, bir yıldır kapalı olan KBY kontrolündeki boru hattına alternatif olacak. Bağdat, Kürtler ile KBY’nin boru hattını kullanan yabancı şirketler arasındaki üretim paylaşım anlaşmalarının yasa dışı olduğunu iddia ediyor.

Irak Federal Hükümeti Petrol Şirketlerine Zorunluluk Getirecek

Bağdat’taki Irak federal hükümeti, petrol şirketlerine kendisiyle müzakere etme ya da petrollerini yeniden açılacak boru hattıyla Türkiye’ye gönderme zorunluluğu getirecek. Bu durumun, neredeyse tamamen petrol gelirlerine bağlı olan Kürtlerin tepkisine neden olması bekleniyor.

2021 Sonunda Faaliyete Geçmesi Bekleniyor

2014 yılında IŞİD militanlarının düzenlediği saldırılar sonucu kapanan 960 km uzunluğundaki boru hattıyla yapılan ihracatın durdurulduğu hatırlatıldı. Boru hattı, faaliyet gösterdiği zamanlarda küresel arzın yüzde 0,5’ini karşılıyordu. Irak petrol bakanı yardımcısı Basim Muhammed, boru hattının onarım çalışmalarının devam ettiğini ve bu ay sonuna kadar faaliyete geçmesinin beklendiğini söyledi.

İlgili Yazılar