Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Dünya savaşı

Dünya savaşı

admin admin -
19 0

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün giderek tırmanırken diplomasi adına atılan adımlar sonuçsuz kalmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden “ABD vatandaşları derhal Ukrayna’dan ayrılmalı” derken ülkesi ve Rusya arasında yaşanabilecek bir çatışmanın dünya savaşına yol açabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, dün yaptığı açıklamada Avrupa’nın yıllardır karşılaştığı en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğunu söylemişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya’nın Belarus’ta ve Ukrayna sınırlarındaki askeri tatbikatı için ‘Avrupa güvenliği için tehlikeli bir an’ dedi. “Rusya’nın Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en büyük olan Belarus’taki konuşlandırmasını yakından izliyoruz. Bu, Avrupa güvenliği için tehlikeli bir an. Rus kuvvetlerinin sayısı artıyor. Olası bir saldırı için uyarı süresi azalıyor.” diyen Stoltenberg ve NATO yönetimi Rusya’yı bir kez daha uyardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Son Dakika açıklaması savaş korkusunun artmasına sebep oldu. Bakan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin artık an meselesi olduğunu söyledi ve bunun Olimpiyatlar esnasında bile gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Ukrayna’daki vatandaşlarına seslenerek Rusya’nın artan askeri hareketliliği nedeniyle ülkeden derhal ayrılması çağrısında bulundu.

Moskova yönetiminin Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, ülkede kalan ABD’lilerin tahliyesi için birlik göndermeyeceğini ifade eden Biden, bölgede işlerin “hızlıca karışabileceği” konusunda uyarıda bulundu.

NBC News’e konuşan Başkan Biden, “Amerikan vatandaşları derhal ülkeden ayrılmalı” dedi. Dünyanın en büyük ordularından biriyle uğraştıklarını belirten Biden, “Oldukça farklı bir durum ve işler hızlıca karışabilir” diye konuştu.

Kendisine yöneltilen ABD’nin hangi senaryoda ülkedeki vatandaşlarını kurtaracağı yönündeki soruya ise Biden “Hiçbir senaryoda. Amerikalılar ve Rusya birbirine ateş açarsa bu dünya savaşına yol açar. Her zaman olduğumuzdan çok daha farklı bir dünyadayız” dedi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Ukrayna’yı işgal edecek kadar aptal olması durumunda ABD vatandaşlarına olumsuz etkisi olacak bir şey yapmama konusunda akıllı olduğunu umduğunu” söyledi.

Holt’un “Bunu ona (Putin’e) söylediniz mi” şeklindeki sorusunu Biden, “Evet” diye yanıtladı. Biden’ın röportajının yalnızca bir bölümü yayınlanırken, tamamı pazar günü kamuoyuna sunulacak.

Öte yandan dünya liderleri de tırmanan Ukrayna gerilimini azaltabilmek için diplomasi trafiğindeydi.

Rusya’nın hem Karadeniz’de hem de Azak Denizi’ndeki deniz tatbikatları gelecek hafta başlayacak. Moskova, top ve füze atışları için de denizcilik uyarısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Azak Denizi’nin tamamen kapatıldığını ve Rus kuvvetleri tarafından Karadeniz’e erişimlerinin neredeyse tamamen kesildiğini söyledi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir