Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Eğitim
  4. »
  5. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Yüzyılı’nda Türk Devri’ni Sürdürmeyi Hedefliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Yüzyılı’nda Türk Devri’ni Sürdürmeyi Hedefliyor

Haber Haber -
10 0

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Birliğimiz Gücümüzdür” Vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Birliğimiz gücümüzdür” şiarıyla Türk dünyasını her alanda kuvvetlendirmeyi ve farklı meydan okumalara karşı daha dirençli hale getirmeyi hedeflediğini belirtti. Türk dünyasının, dünyanın yükselen gücü olmasını ve birlik içinde güçlü bir Türk dünyası tasavvuruyla ilerlemesini amaçlayan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm Türk dünyasının barışı, refahı ve güvenliği yönünde adımlar atacaklarını vurguladı.

MEB’den Maarif Modeli: Orta Asya değil Türkistan

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin genelge yayımlandı. Yeni müfredatta “tarih” eğitiminde köklü değişiklikler yapıldı, anakronik ve bilimsel hatalardan kaçınılarak terimlerin doğru kullanımına özen gösterildi. Özellikle “Orta Asya” yerine “Türkistan”, “Tehcir Kanunu” yerine “Sevk ve İskan Kanunu” gibi terim ve kavramlar öne çıktı.

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve Doç. Dr. Ramin Sadık Değerlendirmesi

Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türkistan kavramının tarihini ve kullanımını açıklarken, Türkistan’ın tarihi coğrafi sınırlarını detaylı bir şekilde aktardı. Doç. Dr. Ramin Sadık ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkistan kavramını kullanarak vizyon kazandırmasının önemine vurgu yaparak, Türkistan’ın zihinlerde ve uluslararası alanda doğru şekilde tanıtılmasının önemine dikkat çekti.

Türk Dünyası ve Türk Devletleri Teşkilatı

Doç. Dr. Ramin Sadık, Türk dünyasının Türk Devletleri Teşkilatı ile birlikte kenetlendiğini ve iş birliklerinin arttığını belirtti. Ortak tarih, coğrafya, edebiyat, harita ve alfabe gibi unsurların Türk dünyasını bir araya getirdiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkistan kavramını ders kitaplarında işlemesinin bu birlikteliği güçlendirdiğini ifade etti. Bu dönüşümün Türkiye, Türk dünyası ve paydaş ülkeler açısından önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

İlgili Yazılar