Bütüncül Eğitim Yaklaşımı Doğrultusunda Hazırlanan Yeni Ölçme Araçları
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak gören “bütüncül eğitim yaklaşımı” çerçevesinde hazırlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun örnek ölçme araçları, “odsgm.meb.gov.tr” adresinde erişime açıldı. Yeni müfredatta tanılayıcı, geliştirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemleri geliştirilerek öğrencilerin gelişimine katkıda bulunacak bir düzen oluşturuldu.
Öğretmenlere Önerilen Değerlendirme Yöntemleri
Yeni müfredatın öngördüğü ölçme ve değerlendirme yaklaşımına göre öğretmenlere, öğrenci performansını ölçmek ve geliştirmek amacıyla çeşitli araçlar önerildi. Bu araçlar arasında ödevler, projeler, performans görevleri, öğrenci portfolyoları, sunumlar, sınavlar, gözlem ve görüşme formları, öğrenci anketleri, rol yapma, grup çalışması, ölçekler, mezun anketleri, sınıf içi tartışmalar, öz/akran/grup değerlendirmeleri ve yansıtma yazıları bulunmaktadır.
Öğrenme Çıktıları ve Süreç Bileşenlerini Kapsayan Araçlar
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak hazırlanan ölçme araçlarında, 5 ve 9. sınıf öğrencilerinin öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri dikkate alınmıştır. Bu araçlar, öğrenme çıktılarını ve süreç bileşenlerini bir bütün olarak değerlendirmeye olanak tanıyan farklı yaklaşımları içermektedir. Çalışma kağıtları, açık uçlu sorular, performans görevleri gibi örnekler öğrencilerin gelişimini desteklemek adına sunulmuştur.
Bu yeni ölçme araçları, öğrencilerin becerilerini değerlendirmeye yönelik olarak dereceli puanlama anahtarları ve öz/akran değerlendirme formları gibi yöntemleri kullanarak eğitimde yeni bir döneme kapı açmaktadır.