ABD’de geçen hafta açıklanan verilere göre işgücü talebinin zayıfladığı ancak hala devam ettiği görüldü. Ülkedeki açık iş sayısı beklentilerin üzerinde artarak 7 milyon 744 bine yükseldi. Ayrıca, işsizlik oranı bir miktar yükselse de hala düşük seviyede kaldı. Bu durum, ekonomik durgunluğa girmeden enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilebileceği yönünde iyimserlik yarattı.
Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilan etmesi ve ardından parlamentonun bu kararı kaldırması ülkede tansiyonun yükselmesine neden oldu. Merkez Bankası ve Maliye Bakanı, likiditeyi artırma ve finansal piyasalara destek sağlama sözü verdi. Ayrıca, Kuzey Kore’nin Rusya ile imzaladığı stratejik anlaşmanın bölgedeki jeopolitik riskleri artırabileceği endişeleri bulunuyor.
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamentoda muhalefetin gensoru önergesi sonrasında hükümetin düşmesi üzerine Başbakan Michel Barnier’nin istifasını onayladı. Macron, istifa etmeyeceğini ve yeni bir başbakan atayacağını duyurdu. Bu gelişmelerin yanı sıra, ülkede tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde artış gösterdi.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak faiz indirimlerine devam edeceklerini belirtti. Fed’in faiz indirimlerine devam etme olasılığı yüksekken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentilerini revize etti. ABD ekonomisi bu yıl %2,7 büyüyecekken, Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme beklentisi de yükseltildi.
Bu gelişmelerle küresel piyasalarda ve ekonomilerde yaşanan değişiklikler, yatırımcılar ve analistler tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor. Gelecek hağfta açıklanacak veriler ve alınacak kararlar, ekonomik ve siyasi gündemi şekillendirmeye devam edecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]