Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 1,64, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1,38 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 71,6, Yİ-ÜFE’de ise yüzde 50,09 olarak gerçekleşti.
Yabancı kurumlar, Türkiye’de enflasyon beklentilerini düşürmeye başladı. ABD’li yatırım bankası J.P. Morgan, Türkiye’de enflasyon beklentisini yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e indirdi. Morgan Stanley ve Barclays gibi diğer büyük bankalar da benzer şekilde enflasyon tahminlerini aşağı çekti.
Çeşitli raporlarda, Türkiye’de dezenflasyon sürecinin başladığı ve bu sürecin hızlanacağı öngörüsünde bulunuldu. Giyim, hizmet, lokanta ve otel fiyatlarındaki yavaşlamaya vurgu yapılırken, enflasyondaki yavaşlamanın TL’nin değer kazanmasıyla da bağlantılı olduğu belirtiliyor.
Raporlarda, enflasyondaki yavaşlama ve TL’nin değer kazanması göz önünde bulundurulduğunda, TCMB’nin para politikasını gevşetebileceği ve üçüncü çeyreğin sonunda faiz indirimine gidebileceği aktarıldı. Ancak mali sıkılaşmanın önemi ve riskler de vurgulandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]