Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye’de tarımda su verimliliğinin artırılması için sulu tarımın yaygınlaştırılması ve verimli sulama sistemlerinin kullanımı büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, eski sulama sistemlerinin yenilenerek kapalı borulu sistemlere dönüştürülmesi, depolama tesislerinin artırılması ve sulama alanlarının genişletilmesi gibi adımlar atılıyor.
Yenileme ve Genişletme Projeleri
Geçen yıl sonu itibarıyla toplam depolama tesislerinin sayısı 1744’e, DSİ tarafından inşa edilip işletmeye açılan sulama tesislerinin sayısı da 3 bin 131’e ulaşmış durumda. 2025’e kadar 7,32 milyon hektara ulaşması planlanan toplam sulama alanı için 261 bin hektarlık yenileme çalışmaları devam ediyor. Özellikle borulu sulama sistemlerinin kullanımının artırılmasıyla su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Su Verimliliği ve Su Kullanımı
DSİ tarafından geliştirilen sulama sistemlerinin yüzde 35’i borulu sistemlerden oluşurken, klasik ve kanaletli sistemler de yaygın olarak kullanılıyor. Sulama suyunun etkin ve verimli kullanımı için suyun miktarı esas alınarak fiyatlandırma yapılması ve su kullanımının planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Üretim planlamasında su kaynaklarının dikkate alınmasıyla, su kısıtlı olan bölgelerde yetiştirilen bazı ürünlere ilave destek sağlanması planlanıyor. Ayrıca yağmur suyu hasadı ve atık suyun sulamada kullanımı gibi alternatif su kaynaklarının değerlendirilmesiyle suyun sürdürülebilir yönetimi hedefleniyor.
Bu çalışmaların tarımda su verimliliğini artırarak su kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasına katkı sağlaması bekleniyor.