TCMB Analizinde Bireysel Kredi Kartları Bakiyeleri İncelendi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın internet sitesinde yayımlanan bir analize göre, bireysel kredi kartları bakiyeleri diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı bir şekilde büyümekte. Analizde, bireysel kredi kartları bakiyesindeki yıllık büyüme oranının geçen yıl yüzde 180’e kadar yükseldiği belirtiliyor. Bunun arkasında, hem talep kaynaklı gelişmelerin hem de kredi kartlarının ödeme aracı olarak kullanımının rol oynadığı vurgulanıyor.
Yüksek Bakiyeli Kredi Kartı Kullanıcılarına Odaklanan Analiz
Analizde, kredi kartı kullanıcılarının büyük çoğunluğunun düşük borç bakiyesine sahip olduğu, ancak toplam bakiyenin az sayıda ve yüksek tutarlarda borç bakiyesine sahip kullanıcılarda yoğunlaştığı belirtiliyor. 28 milyon aktif kart kullanıcısının yaklaşık yarısının 25 bin liranın altında bakiyeye sahip olduğu ortaya çıkıyor. Bu grup içerisinde tutarlar yükseldikçe kişi sayısının azaldığı ve 150 bin liranın üzerinde borcu bulunan kullanıcıların toplam içerisindeki payının yüzde 9 olduğu görülüyor.
TCMB ve BDDK’nin Aldığı Tedbirler
Analizde, bireysel kredi kartlarının hanehalkı tarafından yaygın bir şekilde kullanılmasının ve aylık harcamalardaki dalgalanmayı yumuşatan rolünün altı çiziliyor. Bu durumda, azami akdi faizin diğer bireysel kredi türlerinin altında belirlendiği hatırlatılarak, bireysel kredi kartları borç bakiyesini kredilendirme davranışının yüksek bakiyeli gruplarda daha yaygın olduğu vurgulanıyor. TCMB’nin bu durumu göz önünde bulundurarak kart bakiyesine göre kredi kartı azami akdi faizlerinde farklılaşmaya gitmesi gerektiği belirtiliyor.
Analiz, yüksek bakiyeli kredi kartı kullanıcılarının kredilendirme motivasyonunu azaltacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bu düzenlemelerle kredi kartı borçluluğunun azaltılması ve iç talepteki dengenin korunması hedefleniyor. BDDK’nin asgari ödemesi geciken kredi kartları için borç yapılandırma programı açıklaması da bu doğrultuda atılmış önemli adımlardan biri olarak kabul ediliyor. Kurumlar arası eş güdümle alınan makroihtiyati tedbirlerle dezenflasyon sürecine destek sağlanması hedefleniyor.