Ankara’da Lenfoma Farkındalık Günü Etkinliği
Kanser hastaları ve hekimler, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü kapsamında “Lenfoma için pedalla” adlı bir etkinlik düzenledi.
Bisiklet Sürerek Bilinç Oluşturuldu
AOÇ Gazi Park’ta bir araya gelen katılımcılar, bisikletleriyle Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadar pedal çevirdi.
Erken Teşhisle Mümkün ve Tedavi Edilebilir
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, etkinlik öncesi yaptığı konuşmada lenfomanın erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
Risk Faktörleri ve Belirtileri
Altuntaş, lenfoma için obezite, sigara, alkol ve hareketsizliğin risk faktörü olduğunu vurgulayarak, bu faktörlerin kontrol altında tutulmasıyla hastalığın önlenebileceğini ifade etti. Lenfoma belirtilerini paylaşan Altuntaş, yüksek ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, koltuk altı, boyun ve kasıklarda ele gelen bezeler, halsizlik ve kaşıntı gibi belirtiler görüldüğünde doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
Erken Teşhisin Önemi ve Tedavi Süreci
Altuntaş, erken evrede bazı lenfoma türlerinde yüzde 95’e varan başarı şansının olduğunu vurgulayarak, hastalara erken teşhisin hayati önemine dikkat çekti. Hastalara tam doz ve sürede tedavilerini almaları konusunda uyarılarda bulunan Altuntaş, “farkında ol, risk alma” sloganıyla lenfoma hastalığıyla mücadele çağrısında bulundu.
Klinik Araştırmalara Destek Çağrısı
Fevzi Altuntaş, lenfoma hastalığında yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için klinik çalışmaların önemine değinerek, hastalara klinik araştırmalarında gönüllü olmaları çağrısında bulundu.