Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi uygulamaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, mükelleflere kolaylık sağlayacak bir dizi tebliğ taslağı üzerinde çalıştıklarını ve taslakları yakın zamanda görüşe açacaklarını duyurdu. Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını belirten Şimşek, bu uygulamanın yaklaşık 1,6 milyon mükellefi ilgilendirdiğini ifade etti.
Bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olacağını vurgulayan Şimşek, bu sayede vergiye uyumun artırılacağını ve bürokratik süreçlerin azaltılacağını belirtti. Yaklaşık 720 bin mükellefin kullandığı e-Defter uygulamasının kapsamının genişletileceğini açıklayan Şimşek, bu sayede yaklaşık 1 milyon mükellefin uygulamaya dahil olacağını dile getirdi.
Şimşek, vergi mükelleflerinin düzenlemesi gereken belgelerin elektronik ortamda düzenlenebileceğini ve muhataplarına elektronik olarak iletilerek masraflardan tasarruf sağlandığını aktardı. Ayrıca, e-Müstahsil Makbuzu ve düşük tutarlı faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi çalışmalarının yapıldığını belirtti.
Elektronik tebligat uygulaması ile posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf edildiğini vurgulayan Şimşek, bu uygulamanın etkinliğine dikkat çekti. Aynı zamanda, e-Tebligat uygulamasının genişletilerek daha fazla kişiye ulaştırılacağını ve yeni entegrasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Bakan Şimşek, vergisel yükümlülüklerin mali müşavirler tarafından yerine getirildiğine değinerek, mükelleflerin bu konuda daha fazla yetki sahibi olacaklarını açıkladı. Böylece mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan belirlenen işlemleri gerçekleştirebilecekler.
Bu yeni uygulamaların vergi mükelleflerine büyük kolaylık sağlayacağı ve vergiye uyumun artırılmasına katkı sağlayacağı bekleniyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]