Oxford Üniversitesi ve ImaginAb Inc. İşbirliğiyle Geliştirilen Teknik
Oxford Üniversitesi ve ImaginAb Inc. işbirliğinde geliştirilen teknik, Cancer Research UK tarafından finanse edildi. Bu teknik sayesinde cerrahlar, çıplak gözle görülemeyen küçük kanserli dokuları **aydınlatarak** sağlıklı dokuyu koruyabilir ve her bir kanser hücresini çıkarabilir.
Çalışmanın Detayları ve Yarattığı Potansiyel
Çalışmada, prostat kanseri olan 23 erkeğe işaretleyici floresan boya enjekte edildi ve cerrahlar bu boya ile kanser hücrelerini tespit edebildi. Özel bir görüntüleme sistemi kullanılarak cerrahlar, prostat kanseri hücrelerini görebilir ve çıkarabilir hale geldi. Floresan boya, prostat kanseri hücrelerinin yüzeyinde bulunan “prostat spesifik membran antijeni (PSMA)” isimli bir proteine bağlanarak hedefleniyor.
Cerrahi Müdahalelerdeki Olası Etkiler
Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Freddie Hamdy, bu teknikle cerrahlara kanser hücrelerini daha ayrıntılı görebilme imkanı sunduklarını belirtti. Bu sayede sağlıklı dokuları koruyarak kanser hücrelerini çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi. Hamdy, bu teknikle prostat kanserinin daha detaylı bir şekilde görülerek gereksiz yan etkilerin azaltılabileceğini ifade etti.
David Butler gibi hastaların yaşamlarını olumlu şekilde etkileyecek bu teknik, gelecekte kanserin tedavi edilme şeklini temelden değiştirebilecek bir potansiyele sahip olabilir. Uzmanlar, bu teknik sayesinde farklı kanser türlerine de uyarlanabileceğini umuyorlar.
Çalışmanın detayları, “European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging” dergisinde yayımlandı.