Sağlık Bakımından Buğday Sağlıklı mı?
Buğday, tahıllar arasında günlük hayatımızda en çok kullandığımız, buğdaydır. Her yemekte yediğimiz ekmekten başka, makarna, börek gibi hamur işleri, baklava, kadayıf gibi hamur tatlıları da hep buğday unundan yapılır. Bu bakımdan, buğday, yaşayışımızda çok büyük bir yeri olan bir besindir.
Buğday, öğütülüp un yapılarak çeşitli şekillerde yenildiği gibi, öğütülmeden de kullanılır. Bu arada, buğdaydan bulgur yapılır. Ayrıca, diş buğdayı olarak da çiğ de yenir.
Diş Buğdayı: Bir çocuk ilk diş çıkarınca, bunu kutlamak için yapılan, eşe-dosta dağıtılan bir tatlıdır. Buğday kaynatılıp haşlanır, oldukça yumuşak bir hale gelince suyu süzülür, buğdayların üzerine toz şeker, dövülmüş ceviz, badem ekilir, kaşıkla yenir.
Sağlık Bakımından Buğday
Buğdayın bütün öteki tahıllardan daha üstün bir değer kazanması çok kuvvetli bir besin olmasındandır. Buğdayda %78 karbon hidrat, %8,5 protein, %1 yağ vardır; 1 gram buğday 354 kalori verir. Ayrıca, buğdayda B1, B, vitaminleri, kükürt, fosfor, potasyum, demir, kalsiyum gibi madenler vardır. Bundan dolayı, buğday öteden beri en besleyici besinler arasında yer almış, hekimlerce hastalara ilâç gibi verilmiştir. Eski hekimler kansızlığa karşı haşlanmış buğdayı paça suyu ile karıştırıp içilmesini de öneri olarak vermişlerdir. Eskiden bizde kabuklu taze buğdayı balla karıştırıp zayıf çocuklara yedirirlerdi.
Buğdayın Sindirimdeki Önemli Yeri
Buğdayın bütün öteki tahıllardan daha üstün bir değer kazanmasında sindiriminin daha kolay oluşunun da payı vardır. Gerçekten, buğday unundan yapılmış ekmek, hamur işleri arpa, çavdar, yulaf unlarından yapılmış olanlardan daha kolay sindirilir, midede, bağırsaklarda bozukluklara yol açmaz.
Bütün tahıllarda olduğu gibi buğdayda da glüten denilen, albüminli yapışkan bir madde vardır. Buğdaydan nişasta çıkarıldıktan sonra geriye bu albüminli madde kalır. Buğdayın vücutta şekere çevrilen kısmı nişastası olduğu için, şeker hastalarına nişastasız ekmek olarak, glütenden yapılmış glüten ekmeği verilir.