Paslanmaz Çelik Çeşitleri
Paslanmaz çelik genellikle 5 türe ayrılır:
Ferritik – Bu çelikler, genellikle %0,10’dan az olan az miktarda Karbon içeren Kroma dayanmaktadır. Bu çelikler, karbon ve düşük alaşımlı çeliklere benzer bir mikro yapıya sahiptir. Kaynaklardaki tokluk eksikliğinden dolayı genellikle kullanımları nispeten ince kesitlerle sınırlıdır. Bununla birlikte, kaynağın gerekli olmadığı durumlarda geniş bir uygulama yelpazesi sunarlar. Isıl işlemle sertleştirilemezler. Molibden ilaveli yüksek kromlu çelikler, deniz suyu gibi oldukça agresif koşullarda kullanılabilir. Ferritik çelikler ayrıca gerilme korozyonu çatlamasına karşı dirençleri için seçilir. Östenitik paslanmaz çelikler kadar şekillendirilemezler. Manyetikler.
Östenitik – İzolasyonlu Bakır Boru Bu çelikler en yaygın olanıdır. Mikroyapıları Nikel, Manganez ve Azot ilavesinden elde edilir. Sıradan çeliklerde çok daha yüksek sıcaklıklarda oluşan yapı ile aynıdır. Bu yapı, bu çeliklere karakteristik kaynaklanabilirlik ve şekillendirilebilirlik kombinasyonunu verir. Korozyon direnci Krom, Molibden ve Azot eklenerek artırılabilir. Isıl işlemle sertleştirilemezler, ancak yararlı bir süneklik ve tokluk seviyesini korurken, yüksek mukavemet seviyelerine kadar sertleştirilebilmeleri gibi yararlı özelliklere sahiptirler. Standart östenitik çelikler, gerilme korozyonu çatlamasına karşı hassastır. Daha yüksek nikel östenitik çelikler, gerilme korozyonu çatlamasına karşı artan dirence sahiptir.
Martensitik – LWC Bakır BorularBu çelikler, Krom bazlı olmaları bakımından ferritik çeliklere benzerler ancak %1 kadar yüksek Karbon seviyelerine sahiptirler. Bu, karbon ve düşük alaşımlı çelikler gibi sertleştirilmelerini ve temperlenmelerini sağlar. Yüksek mukavemet ve orta derecede korozyon direncinin gerekli olduğu yerlerde kullanılırlar. Uzun ürünlerde levha ve levha formuna göre daha yaygındır. Genellikle düşük kaynaklanabilirliğe ve şekillendirilebilirliğe sahiptirler. Manyetikler.
Dubleks – Bu çelikler, yaklaşık %50 ferritik ve %50 östenitik olan bir mikroyapıya sahiptir. Bu onlara ferritik veya östenitik çeliklerden daha yüksek bir mukavemet verir. Stres korozyon çatlağına dayanıklıdırlar. “Yalın dubleks” olarak adlandırılan çelikler, standart östenitik çeliklerle karşılaştırılabilir korozyon direncine sahip olacak şekilde formüle edilmiştir, ancak gerilme korozyonu çatlamasına karşı gelişmiş güç ve dirence sahiptir. “Superduplex” çelikler, standart östenitik çeliklere kıyasla her türlü korozyona karşı gelişmiş mukavemet ve dirence sahiptir. Kaynaklanabilirler ancak kaynak sarf malzemelerinin seçiminde ve ısı girdisinde dikkatli olmaları gerekir. Orta derecede şekillendirilebilirler. Manyetiktirler ancak% 50 östenitik fazdan dolayı ferritik, martensitik ve PH dereceleri kadar değillerdir.
Çökelme sertleştirme (PH) – Boy Bakır Borular çeliğe Bakır, Niyobyum ve Alüminyum gibi elementler ekleyerek çok yüksek mukavemet geliştirebilirler. Uygun bir “yaşlandırma” ısıl işlemiyle, çeliğin matrisinde mukavemet kazandıran çok ince parçacıklar oluşur. Bu çelikler, son işlemden minimum bozulma olduğundan, son yaşlandırma işleminden önce iyi toleranslar gerektiren oldukça karmaşık şekillerde işlenebilir. Bu, bozulmanın daha çok sorun olduğu martensitik çeliklerdeki geleneksel sertleştirme ve tavlamanın tersidir.