PARONAYA NEDİR VE NASIL BİR RUH HASTALIĞIDIR?
Eveğen Paranoya Nedir?, Hafif Paranoya nedir? Kıskançlık Paranoyası nedir?, Asillik Paranoyası nedir?, Peygamberlik Paranoyası nedir?, Şehvet Paranoyası nedir?, Hak Arama Paranoyası nedir? Paranoya çeşitleri nelerdir? Paranoya hastalığı nasıl başlar? Paranoya nedir?
PARANOYA
Bir ruh hastalığıdır. En çok orta yaşlılarda, ihtiyarlarda görülür. Hezeyanlarla başlar, bu hezeyanlar gittikçe artar. Başlangıçta hastada bir araştırma devri vardır. Herkesten şüphelenir, aleyhinde bulunulduğunu sanır, herkesin gülüşünden, bakışından, hareketlerinden kuşkulanır. Her şeyden bir mâna çıkararak kendisine hakaret ediliyor, suikast hazırlanıyor, komplo kuruluyor düşüncesine saplanır.
Paranoyak bir hasta için güvenilecek kimse, hiçbir dost yoktur. İlk önceleri hezeyanlarını incelemeye çalışır, az çok mantıkla konuşur. İlerlemiş devirlerde zekâ da sarsıntıya uğrar, hezeyanlar düzenini kaybeder. Başlangıçta durumu, hareketleri normalse de, hezeyanlar arttıkça hırçınlaşır, bazan da uyuşuk bir hal alır.
Hastada işitme hayalleri olur. Kendisini çağıran, hakaret eden, yuha çeken sesler işitir. Bazen bir kulağından hakaret, düşmanca sözler işitirken öbüründen cesaret, umut veren sesler alır. Cinsel hayata ait hezeyanlar pek çoktur. Masal uydurmakta son derece ustadır.
Paranoyaklarda bir belirti de göç etmektir. Düşmanlarından kurtulmak için evini, mahallesini, hatta memleketini değiştirir; mesleklerini bile değiştirenler vardır. Bu hastalara büyüklük fikirleri de gelir, kendisinin büyük bir hanedana mensup olduğunu, bundan dolayı düşman kazandığını istanbul escort girls söyler.
Paranoyaya uğramada soya çekilmin %10 etkisi vardır. Kadınlarda âdet kesimi zamanında da başlıya- bilir. Zekâya pek dokunmadığı için bu gibi hastaların böbürlenir, kuruntulu görünüşleri içinde, pek çok büyük işlerde bulunanları vardır, kırallık edenler bile görülmüştür.
Paranoya bazen sürekli hezeyanlardan çok nöbet nöbet de gelir. Meselâ normal görünen bir kimse birden peygamberliğini ilân etmeye kalkar, , 2-3 ay sonra yeniden normal hale döner.
Paranoyada tedavi, hastayı bir hastaneye alarak yatışmasını, iyileşmesini sağlamaktır. Bu hastalar şok tedavisinden istifade etmektedirler.
Paranoya Çeşitleri
Paranoyanın esas belirtileri büyüklük taslama, böbürlenme, güvensizlik, başkalarından kötülük beklemek olmakla birlikte daha değişik şekilleri de vardır.
Eveğen Paranoya
Devre devre gelen nöbetler şeklindedir. Paranoya belirtileri gösterirken birdenbire iyileşir, yıllarca böyle kaldıktan sonra yeniden bir nöbet daha gelir. Bu hastalarda hayal âlemi çok genişler: Ona bakarsanız, bankalarda milyonlarca lirası vardır; saraylar, köşkler sahibidir; falanca kıral (ya da kıraliçe) kendisine âşıktır, bulunduğu şehre gelişi bundan dolayıdır.
Hafif Paranoya
Belirtiler çok hafiftir. Hezeyanlar artmadan geriler, söner.
Kıskançlık Paranoyası
Kuşku, kıskançlık ileri derecede artar. Hasta meselâ karısını kıskanır, her hareketini mânalandırır, soğuk durduğunu, aşkıyla buluştuğunu iddia eder. Herkesin bu durumu bildiğini, kendisiyle alay ettiğini sanır, sokaktan geçen satıcıların sözlerinden alınır. Bu çeşit paranoyaklar eşlerini daha çok baba, kayın gibi akrabalarından kıskanırlar. Normal münasebetlere daima kötü mâna verirler. Bundan dolayı adam öldürenler bile vardır.
İcat Paranoyası
Bu hastalar çok defa mesleklerinden başka işlerle uğraşırlar, birtakım plânlar yaparlar, sözde yeni makineler, aletler icat ederler Kendilerine güvenleri sonsuzdur. Devridaim makineleri, acayip taşıtlar, tatbiki imkânsız buluşlar peşinde koşarlar. Bunlardan bazıları çoktan icat edilmiş şeylere sahip çıkarlar. Meselâ radyo, telsiz? Telgraf, otomobil onların eseridir.
Asillik Paranoyası
Bu paranoyaklar kendilerinin asil bir soydan geldiğine inanır. Gerçekte anasının babasının evlâdı olmadığını ileri sürer. Kendi simasına kırallar, padişahlar arasında benzerler bulur. Bu konuda akla hayale gelmeyen masallar uydururlar, bu hakları elde etmek için harekete geçerler. Tarihte taht üzerinde hak iddia eden nice paranoyaklar vardır.
Peygamberlik Paranoyası
Bazı paranoyaklarda hezeyan dine doğru yönelir. Böyle bir hasta bir gün peygamber olduğuna inanır, bunu herkese bildirir. Allahlık iddia edenler de vardır. Mucizeler göstermeye kalkarlar. Bunların bazıları çevresine ümmet bile toplayabilir.
Şehvet Paranoyası
Bu hastalar büyük aşklar peşindedir. İçtimai mevkii yüksek kimseleri kendisine âşık olmuş, peşinden koşar sanır. Onların her türlü hareketini bu açıdan görür. Bir prensesin gazetedeki beyanatını kendisine rumuzla verilen işaretler sayar. En sonunda inandığı aşka karşılık verebilmek için harekete geçer, evlenme teşebbüsünde bulunur. Karşı tarafın habersizliği karşısında da kendi muhayyilesinde yarattığı delillere sarılır, ispata kalkar.
Hak Arama Paranoyası
Bu hastalığa uğrayanlar ömürlerini mahkemelerde, resmî dairelerde geçirirler. Bir arsa, ya da ev davasından olmayacak sonuçlar çıkararak haksızlığa uğradığına inanırlar. Böyle bir hasta yalanlarını öyle anlatır ki dinleyenler ona hiç de deli demez. Zekâsı yerindedir. Çok defa yalnız adlî hezeyanlar içinde yüzer gider. İyileşemeyen bu hastaların davalarını tamamlamaya, hakkını almaya ömürleri yetmez.