Makula Deliği

Makula Deliği

Gözün yapısındaki keskin ve renkli görmeyi sağlayan yapı retinadır. Retinada meydana gelen deliğe ise makula deliği adı verilir. Bu delik çoğunlukla yaşın ilerlemesiyle oluşur ve görmede birtakım bozukluklara yol açar.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

Kadınlarda yaygın olarak görülen makula deliği genelde elli yaş ve üzeri bireylerde oluşur. Delik, vitreusun makuladan ayrılmasıyla meydana gelir. Erken yaşta oluştuğunda ise genelde göz travması, iltihaplanma ve yüksek miyopi gibi sebepler etkilidir.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın yaygın belirtisi çarpık ve bulanık görmedir. Delik ilerledikçe ve büyüdükçe görme bozuklukları daha ciddi boyutlara ulaşır. Genelde belirtiler orta dereceye geldiğince hissedilir. Hastalığın ilk evrelerinde kırılmalar ve dalgalanmalar gözlemlenir.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Doktorlar tanı koyarken damlalı göz dibi muayenesini tercih eder. Eğer belirtilerden dolayı makula deliği şüphesi varsa hastadan göz tomografisi istenir.

Makula Deliğinde Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Alanında uzman doktorlara makula deliği tedavisini sorduğunuzda tek etkili yöntemin cerrahi operasyon olduğunu öğrenebilirsiniz.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ve tıp tedavilerinin ilerlemesi sayesinde sarı nokta hastalığı için birtakım tedavi çalışmaları bulunmuştur. Fakat bunlar kesin çözümler olmadığı için hâlâ ciddi görme bozuklukları görülebiliyor.

Popüler olan görme bozuklukları arasında sarı nokta hastalığı yer alır. Sarı nokta hastalığı çoğunlukla yaş ilerledikçe ortaya çıkar. İlerlediği zaman ise ciddi derecede görme bozukluğu yaşanmasına sebep olur.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Çok geç kalınmaması açısından sarı nokta hastalığı hakkında detaylı ve doğru bilgi edinmenizde fayda vardır. Sarı nokta hastalığı, yaşa bağlı olarak gelişen ciddi bir görme bozukluğudur. Retinada bulunan ve net görmeyi sağlayan yapının yaş ilerledikçe işlevini kaybetmesi sonucu oluşur.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var Mıdır?

Sarı nokta hastalığı, ıslak ve kuru olmak üzere iki farklı çeşitte görülür. Başta çok az görme kaybı yaşanmasıyla başlar ve ilerledikçe bu kayıp daha geniş alanlara yayılır. İlk olarak merkezde karanlık bir nokta görülür ve gitgide kenarlarda halka şeklinde görüşe sahip olursunuz.

Sarı Nokta Hastalığında Belirtileri Nelerdir?

Bu tarz görme bozukluklarında en çok rastlanan belirti retinadaki düz çizgilerde bozulma yaşanmasıdır. Merkezi alanda az da olsa görme bozukluğu yaşıyorsanız sarı nokta hastalığına sahip olup olmadığınızı öğrenmek için doktora danışabilirsiniz.

Sarı Nokta Hastalığı Tanısında Hangi Tetkikler Yapılır?

Bilmeniz gereken en önemli şey sarı nokta hastalığının kesin bir tedavi yönteminin olmamasıdır. Fakat doktorlar gelişen yöntemler sayesinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak tedaviler uygulayabilir. Uygulanan yöntem ve kontroller hastalığın çeşidine göre değişir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt, günümüzde adını sıkça duyuran görme bozukluklarından biridir. Bu görme bozukluğunda göz merceği şeffaflığını yitirir ve bulanık görmeye yol açar. Tedavi yöntemi olan katarakt ameliyatı da en çok yaptırılan işlemler arasında yer alır.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Ameliyatlarda başarılı olan doktorlarla görüşürseniz ne zaman katarakt ameliyatı yaptırmanız gerektiğini tereddüt yaşamadan öğrenebilirsiniz. Uzmanlar çoğunlukla görme düzeyi yüzde 60 oranına düştüğü zaman bu ameliyatı uygun görür.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Birçok görme bozukluğu gibi katarakt da yaşın ilerlemesiyle gelişen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda oluşan kataraktın sebepleri genelde akraba evliliği, hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar ve metabolik hastalıklar şeklindedir.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Katarakt türleri nükleer, kortikal, posterior subkapsüler ve doğuştan olmak üzere dört çeşide ayrılır. Aklınızda katarakt ameliyatı yaptırmak varsa bu alanda başarılı ve uzman doktorlarla görüşmeye özen göstermelisiniz.

Etiketler

YORUM YAZIN