Kadın Doğum uzmanları hangi alanlarda uzmanlaşıyorlar?

Kadın Doğum uzmanları hangi alanlarda uzmanlaşıyorlar?

Kadın Doğum uzmanları çok çeşitli uzmanlıklar arasından seçim yapabilir. Bazıları sadece doğum ve hamile kadınların bakımında uzmanlaşmayı tercih ediyor. Diğerleri sadece jinekolojik bakım sunar ve bebek doğurmaz.

Bazı Kadın Doğum uzmanları, alanın belirli bir yönüne odaklanmayı seçer. Örneğin, bir kadın doğum uzmanı sezaryen doğum sonrası vajinal doğumlarda uzmanlaşabilir.

Bazıları ayrıca kadınları bütünsel bir yaklaşım veya osteopatik bir bakış açısı kullanarak tedavi eder. Bu bakım genellikle doğal veya geleneksel çözümlere öncelik verir. 

Kadın Doğum uzmanları ayrıca aşağıdakiler gibi ek eğitim, uzmanlık ve akreditasyon gerektiren bir alanda uzmanlaşabilir :

Maternal-fetal tıp uzmanları, 

Maternal-fetal tıp uzmanları yüksek riskli gebelikleri tedavi eder. Anne ve bebeğin sağlığı konusunda uzmandırlar ve ayrıca bir bebeğin makat pozisyonunda vajinal doğumu gibi karmaşık veya yüksek riskli doğumları denetleyebilirler.

Üreme endokrinologları

Üreme endokrinologları kısırlık uzmanlarıdır. Kısırlık problemlerini teşhis eder ve tedavi planları geliştirirler. Birçoğu in vitro fertilizasyon (IVF) prosedürleri sunar.

jinekolojik onkologlar

Onkolog, kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir doktorun tıbbi terimidir. Jinekolojik onkologlar, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri gibi üreme organlarının kanserini tedavi eder.

Kadın pelvik tıp uzmanlar

Kadın pelvik tıp uzmanları ve rekonstrüktif cerrahlar, pelvik taban ve ilgili yapıların yaralanmaları ve bozukluklarına odaklanır. İnkontinansı tedavi edebilir, pelvik taban fizik tedavisi sağlayabilir veya prolapsus pelvik organları onarmak için ameliyat yapabilirler.

Jinekoloğa  ne zaman görünmeliyim ?

Tüm kadınların yıllık  jinekolog kontrolünden geçmesi tavsiye edilir.

Bir kişinin 13 ila 15 yaşları arasında ilk jinekolog  ziyaretinin başlaması önerilmektedir.

Bu ziyaret, genç ve doktor arasında bir ilişki kuracaktır. Bireyin tıbbi bir sorunu yoksa ve cinsel olarak aktif değilse, doktor tipik olarak bir pelvik muayene yapmaz.

Bir kişi ilk pelvik muayenesini ve pap testini 21 yaş civarında veya cinsel olarak ilk kez aktif hale geldiklerinde yaptırmalıdır.

Tüm kadınların iyi bir kadın sağlığı için jinekologlarını yılda bir kez görmeleri  tavsiye edilir. Bir kişinin her ziyarette ihtiyaç duyduğu spesifik testler yaşa, yaşam tarzına ve sağlık risk faktörlerine göre değişir.

İnsanlar, hamile olabileceklerini düşündüklerinde veya aşağıdakiler dahil herhangi bir üreme sistemi sorunu için Jinekologlarını  görmelidir:

Cinsel yolla bulaşan hastalık testi, şüpheli hamilelik veya düşük, gebelik komplikasyonları

cinsel ilişki sırasında ağrı, idrara çıkma ile ilişkili ağrı veya diğer semptomlar, şüpheli kısırlık

cinsel veya üreme sağlığı hakkında sorular sormak için jinekolog muayenesi gerekir.

İnfertilite  teşhisi

Şüpheli infertilite araştırması hem kadın hem de eşi için testler gerektirir. Kadın için infertilite testleri  şunları içerebilir:

fizik muayene – tıbbi öykü dahil, kan testleri – yumurtlama hormonlarının varlığını kontrol etmek için

laparoskopi – üreme organlarının incelenebilmesi için karındaki küçük bir kesiden bir aletin sokulduğu bir ‘anahtar deliği’ cerrahi prosedürü

ultrason taramaları – fibroidlerin varlığını kontrol etmek için.

Erkek partnerinin spermi de onun doğurgan olduğundan emin olmak için analiz edilebilir.

İnfertilite tedavisi

Kadın infertilitesi için tedavi seçenekleri nedene bağlıdır, ancak şunları içerebilir:

ameliyat, yumurtlama indüksiyonu (hormon tedavisi kullanılarak), in vitro fertilizasyon (IVF) dahil olmak üzere yardımcı üreme teknolojileri 

Kadın infertilite ameliyatı

Kadın infertilitesi üreme organlarındaki tıkanıklıklardan kaynaklanabilir. Ameliyatla çözülebilecek sorunlardan bazıları şunlardır:

miyomlar – rahim içinde büyüyen kötü huylu olmayan tümörler

polipler – rahim zarının aşırı büyümesi (endometrium)

endometriozis – fallop tüplerini tıkayabilen endometriyal dokunun uterus dışında büyümesi

Rahim anormallikleri – rahim septumu gibi

yumurtalık kistleri – boşaltılabilir veya çıkarılabilir.

Bu günlerde, çoğu üreme ameliyatı, ameliyatlı bir laparoskop (karın içinden) veya ameliyatlı bir histeroskop (rahim ağzından ve rahim içine) kullanılarak gerçekleştirilir . Bazen çeşitli nedenlerle bu mümkün olmayabilir ve açık cerrahi (karın içine cerrahi bir kesi) gerekebilir.

Kadın infertilitesi için yumurtlama indüksiyonu

Düzensiz veya adetin olmaması yumurtlamanın da düzensiz olduğunu veya olmadığını gösterebilir. Yumurtlama, tablet veya enjekte edilebilir formlarda bir dizi ilaçla indüklenebilir. Klomifen sitrat (Clomid, Serophene) gibi ağızdan alınan ilaçlar, beyindeki reseptörlerin vücutta doğal olarak oluşan östrojenlere tepkisini köreltebilir. Bu, yumurtlamayı uyaran beyinden hormonların salınımında bir artışa yol açar.

Yumurtalıkların yumurta bırakmasını sağlayan beyindeki hipofiz bezi tarafından salgılanan hormonların enjekte edilebilir formları da yumurtlamayı uyarmak için kullanılabilir. Bu ilaçlara verilen yanıt tahmin edilemez olabilir ve bu ilaçları kullanırken kadınların yakından izlenmesi gerekir.

Bazen enjekte edilebilir hormonlara verilen yanıt aşırıdır ve bu, yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS) olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Semptomlar ödem (sıvı tutulması) , karın ağrısı  ve şişkinliği içerir. Dozajda ince ayar yapılmasına ve OHSS riskinin en aza indirilmesine yardımcı olmak için düzenli kan testleri kullanılır.

Etiketler

YORUM YAZIN