Kabızlık Nasıl Geçer ?
Özellikle diyet dönemindeki bireylerin sık sık karşılaştığı bir durum olan kabızlık, günlük hayatı da son dererce olumsuz yönde etkiler. İki günde bir dışkılamanın normal sayıldığı düşünülürse, bu süreden daha fazla sürelerde dışkılayamamak kabızlık durumunu oluşturur.
Kabızlığın geçmesi için de yapılması gereken bazı şeyler şunlardır:
- Kabızlığın oluşmasında ve geçmemesindeki en önemli faktör hiç şüphesiz ki günlük alınan su miktarının azlığıdır. Her birey günlük minimum 2 litre su tüketmelidir. Yaşa, kiloya ve hamilelik veya sporcu olma durumuna göre de daha fazla miktarlarda olabilir. Ancak günlük 2 litrenin altında su tüketimi başta kabızlık olmak üzere diğer tüm hastalıklara da zemin hazırlar.
- Kabızlığın geçmesi için yapılabilecek diğer önemli husus da aktivitedir. Haftalık 200-250 dakika aktif bir şekilde spor yapmak hem kabız olmayı önleyecektir hem de kabızlığın geçmesinin sağlayacaktır. Metabolizma hızının düşmesi sonucu dışkılamanın azalması ile kabızlık oluşur ve spor yapmak metabolizmayı hızlandırmanın en etkili yoludur.
- Kabızlığın geçmesi için yapılması gereken elbette ki beslenme şeklinin düzenlenmesidir. Kabızlık dönemlerinde daha çok lifli gıdalarla beslenmeye dikkat edilmelidir. Hayvansal gıdaların hiçbiri lif içermez ve bitkisel gıdaların tamamı lif içerir. Lifler bağırsak hareketlerini düzenleyen ve dışkılamayı kolaylaştıran maddelerdir. Kabızlık dönemlerinde bitkisel kaynaklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Hayvansal kaynaklı gıdaların tüketimi ise ya sınırlı olmalıdır ya da yanlarında bol yeşillikli bir salata ile olmalıdır.