Duvarları boyarken dikkat edilmesi gerekenler
Boya yapmak az çok bilgiye dayanır, çünkü iyi bir sonuç alabilmek için bazı küçük noktaları göz önünde bulundurmak şarttır.
Evinizi boyarken üç madde (boya) kullanabilirsiniz:
1) Yağlıboya; 2) Plâstik boya; 3) Suluboya.
Bunlardan kullanılması en kolay olan plâstik badana boyasıdır. Son yıllarda bizde de çeşitleri çoğalan ve Türkiye’de üretimi yapılan plâstik badana boyaları hem güzel, donuk renkler verir, hem de yağlıboyayı aratmaz üstelik, yağlıboyadan daha ucuza mal edilmesi, daha kolay kullanılması da bu badana boyalarının önemini artırmıştır. Suluboya, ya doğrudan doğruya tutkallı badana boyalarıdır, ya da kireç badanasına karıştırılan özel boya maddeleriyle yapılır.
Bir duvarı boyamak için şekilde görülen sırayı takip etmek en uygun yoldur. Boyayacağınız her bölümde fırçayı nasıl süreceğiniz bu resimde gösterilmiştir.
Hangi çeşit boya kullanırsanız kullanın, hepsinde dikkat edeceğiniz başlıca noktalar şunlar olmalıdır:
- Boya işine başlamadan önce duvarları, tavanı mutlaka kireçli suyla iyice silin, boyayı sürmeden önce kurumasını bekleyin.
- Boya işine önce tavandan başlayın. Sonra, sırasıyla, duvarları, kapıları, pencereleri boyayın.
- Boyayı mutlaka iki kat sürün. Birinci kat boya kurumadan İkinciyi asla sürmeyin.
- Boyama işine başlamadan önce duvarlardaki çivi deliklerini vs.yi alçıyla kapatmayı unutmayın.
- Yağlıboyalar, tinerle, benzinle, terementiyle, beyaz ispirtoyla sulandırılabilir. Plâstik boyalar, tiner katmakla sulandırılır. Bazı çeşit plâstik badana boyaları doğrudan doğruya suyla da sulandırılabilir.
- Boya işine başlamadan önce yerlere gazete kâğıdı sermeyi unutmayın. Kapılara, madenî kısımlara, yere dökülen boyayı kurumasına meydan vermeden silin. Bu bakımdan, daima elinizin altında bu iş için kullanacağınız tiner dolu bir kapla bez parçası bulunmalıdır.
- Tiner, benzin, terementinin yanıcı madde olduğunu unutmayın. Bunların bulunduğu kapları kapalı bulundurun. Sigara tiryakisiyseniz daha da çok dikkatli olmalısınız. Sigara yakarken benzin, ya da terementin şişesine fazla yakın bulunmak bir felâketle sonuçlanabilir. En iyisi bu durumda sigara içmekten sakınmalıdır.
- Boya yaparken elektrik tesisatına dikkat edin. Açık kordonlar, kapağı açık buatlar ıslanırsa, kısa devre yapar, kontak olur.
Banyo nasıl boyanmalıdır: 1 — Grili beyazlı bölmeler; 2 — Beyaz fayans, 3 —- Beyaz ve gri şeritler; 4 — Beyaz kısımlar (Lavabo yeri); 5 — Mavi duvar; 6 — Siyah çerçeveli pencere; 7 — Gömme banyo; 8 — Mavi tavan.
Evinizi boyarken tutum kurallarını gözetmeyi aklınızdan çıkarmayın. Çabuk kirlenmeyecek yerleri, çok kullanılmayan odaları yağlıboya, plâstik boya yerine suluboyayla da boyayabilirsiniz. Kullanacağınız boyaları seçerken de tutumlu davranabilirsiniz. Renkleri öyle ayarlayın ki elinizde boya artmasın.
Genel olarak 1 kg. boya 8-10 metrekarelik bir yere yeter. Ancak, boyadığınız yer, boyayı çok emiyorsa 1 kg. boya ile ancak 3 metrekare bir yeri boyayabilirsiniz.
Boyanacak demirler önce iyice zımparalanmalı, sonra bir kat sülyen sürüldükten sonra, asıl boya sürülmelidir.
Bir salonun boyanması: 1 — Gri duvar; 2 — Beyaz kısım; 3 — Kırmızı fon; 4 — Siyah mermer; 5 — Beyaz kısım; 6 — Gri duvar; 7 — Siyah kapı; 8 — Beyaz duvar; 9 — Mavi girinti; 10 — Siyah süpürgelik (kenarı beyaz); 11 — Gri duvar; 12 — Siyah çerçeveli pencere; 13 — Beyaz duvar.
Boyayacağınız yer neresi olursa olsun, her şeyden önce hacmini, tavan yüksekliğini göz önünde bulunduracaksınız. Bunun yanı sıra mobilyaların biçimini, rengini de hesaba katmanız şarttır. Pek büyük olmayan bir odada eski, klâsik mobilyalar varsa duvarları çok renkli yapmamalısınız. Bu durumlarda bir tek renk yeter. Açık renk cilâlı mobilyalar varsa açık yeşil, açık mavi gibi pastel renkler kullanabilirsiniz.
Koyu renkleri daima en iyi ışık alan duvara sürmelidir. Duvarları çeşitli renklere boyalı bir odada tavan muhakkak duvar renklerinden birine boyanmalıdır. Ancak, tavan oldukça alçaksa, duvar renginin biraz daha açığı kullanılabilir.