Check Up Nedir? Neleri Kapsar?

Check Up Nedir? Neleri Kapsar?

İnsanların ileride sorun yaşamamak için olası hastalığının olup olmadığını öğrenmek amacıyla yaptırdığı düzenli kontrollere check up denir. Özellikle ailesinde hastalık durumu olanlar yılda bir kez de olsa bu kontrolleri mutlaka yaptırır.

Yapılan kontroller hastanın yaş grubuna ve cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Aynı zamanda kişinin göstermiş olduğu birtakım belirtiler varsa check up ona göre şekillenir. Bu sebeple kontrol öncesi doktorun sorduğu sorulara dikkat ve dürüst cevaplar vermelisiniz.

Check Up Nasıl Yapılır?

Randevu aldığınız doktor check up öncesinde birtakım sorular sorar. Verdiğiniz yanıtlara ve yapılan muayeneye bağlı olarak testler yapılır. Yapılan testlerin sonucunda doktor gerekli görürse ek tetkikler de isteyebilir.

Check Up Ne Kadar Sürer?

Check up süresi kişiden kişiye değişir. Her hastaya aynı kontroller gerekli görülmeyebilir. Yapılan kontrollerin sonucunda doktor sizi sonuçlarınız hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirecektir. Bir rahatsızlığınız çıkarsa doktor sizi ilgili bölüme yönlendirir.

Check Up Neden Yaptırmalısınız?

Check up yaptırmanız için hastalık belirtisi göstermenize gerek yoktur. Erişkin yaşına ulaşır ulaşmaz olası hastalıklara karşı önlem almak amacıyla yılda bir kez yaptırmanız yeterli olacaktır. Böylece hastalığınız çıksa bile teşhiste geç kalınmamış olur.

Alerji Testi Nedir?

İnsanlar herhangi bir gıdaya ya da maddeye karşı alerjisi olup olmadığını öğrenmek için alerji testi yaptırır. Polenden gıdaya kadar her türlü maddenin etkisini öğrenmek istiyorsanız deri testlerinden yaptırabilirsiniz.

Uzmanlar alerji testi yaparken çoğunlukla küf mantarı, penisilin ilaçları, polenler ve gıdalar gibi unsurların insan vücudundaki etkisini gözlemler. Bu sayede kişideki alerjik astım, alerjik nezle ve göz nezlesi gibi teşhislerin konulması kolaylaşır.

Alerji Testleri Neden Yapılır?

Alerji uzmanları, hastanın cildini alerjik reaksiyon şüphesi olan maddelere maruz bırakarak sonucu gözlemler. Kızaran ve reaksiyon gösterilen maddeler alerjiniz olan gıda, polen ya da diğer unsurlar olabilir.

Alerji Testi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Eğer aklınızda deri alerji testi yaptırmak varsa çizik, intradermal ve yama şeklinde üç çeşide ayrıldığını bilmelisiniz. Doktorlar güvenilir olması açısından kola ya da üst sırt bölgesine deri testi yapmayı tercih eder.

Alerji Testi Ne Zaman Yapılır?

Geçmişinizde ciddi alerjik reaksiyonlar gösterdiyseniz uzmanlar deri testi yaptırmanızı önermez. Aynı zamanda antidepresan gibi test sonucunu etkileyecek ilaçlar kullandığınız zaman da test yaptırmanız uygun değildir.

Alerji Testi Fiyatları

Sektördeki alerji testi fiyatlarını araştırarak hem bütçenize uygun hem de güvenilir bir şekilde test yaptırmanız mümkündür.

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Bilindiği üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan, sperm ve vajinal akıntıyla bulaşabilir. Belirtilerin görülmesi bulaşan hastalığa göre değişkenlik gösterir. Kimi hastalıklar belirtisini 2-3 güç içerisinde kimisi de 3 ay gibi uzun bir sürede gösterir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Frengi, AIDS, HPV ve HSV gibi hastalıklar çevrede sıkça görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında söylenebilir. Tabii cinsel yolla bulaşan hastalıklar bu kadarla sınırlı değildir. Gösterdiğiniz belirti yakalandığınız hastalığa bağlıdır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Bütün hastalıkların aynı belirtiye sahip olduğunu söylemek mümkün değildir. Fakat en yaygın görülen belirtiler cinsel organda kabarıklık, bulantı, kasıklarda yoğun ağrı ve ağızda çıkan su kesesine benzer yara şeklinde söylenebilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Bu tarz hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemi tek eşliliktir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Bütün cinsel yolla bulaşan hastalıklar aynı tedaviye sahip değildir, bu durumu alanında uzman doktorlarla görüşmeniz daha uygundur.

Etiketler

YORUM YAZIN