Boyun Tutulması Neden Kaynaklanıyor?

Soğuk alan bireylerde görülen boyun tutulması, öne arkaya veya sağa sola çevirmekte güçlük çıkarır. Boyun tutulması yaşayan kişi doktordan gerekli ilaçları istemelidir.

Soğuk algınlıklarında ara sıra boynumuzun tutulduğu da olur. Ço­ğunlukla hava akımına gelen yanı­mızda omuzdan, sırttan boyna doğ­ru yayılan bir ağrı ve tutukluk var­dır. Hele hareketle, yani boynumu­zu sağa sola eğdiğimiz, ya da başı­mızı çevirdiğimiz zaman, ağrının şiddetle saplandığını duyar, olduğu­muz gibi kalırız. Baş, tutulan yana doğru hafif eğiktir. Boynu tutulmuş kimseler başlarını çevirmekten sa­kındıkları için bir yana bütün vücutlarıyla birlikte dönerler.

Tutulma boyun kaslarının üşüme­sinden ileri gelir. Terliyken açık pen­cere önünde, Hava akımında otur­mak, otobüs, otomobil, tren gibi ta­şıtlarda terli terli pencere yanında rüzgâra karşı durmak başlıca sebep­leridir. Dinlenme, sıcak tatbiki, kızıştırıcı merhemlerle, sulu ilâçlarla masaj yapmak, aspirin, piramidon almak gibi tedbir ve tedavi ile bir­kaç günde geçer.

Kas Romatizması

Bir de kasların uç kısmında, kılıf­ların içinde, kas telleri arasında bu­lunan bağ dokusunun iltihapları olur. Kas romatizması (fibroit) adı verilen böyle bir hal boyun kasla­rında olursa kasıntı, ağrı daha şid­detlidir, bazen ateş de olur. Böyle bir durumda tedavi için şunlar yapı­lır: Dinlenme, sıcak tatbikat, aspi­rin, piramidon, doktorun vereceği çeşitli romatizma ilâçları. Ayrıca, fizik tedavi çok faydalıdır. Hele sü­reğenlenmiş durumlarda fizik teda­vi, banyolar, kuvvetli ağrı kesici ilâç­larla iyi sonuçlar alınır. Sık sık bo­yun tutulmasına uğrayanlar üşüt­meden, rutubetten, sakınmalıdır.

Etiketler

Bunlarda İlginizi Çekebilir

YORUM YAZIN