Böbrek Taşını Önleyici Tedavi

Böbrekte meydana gelen bir taş düştükten, ameliyatla çıkarıldıktan sonra yenisi çok defa teşekkül etmez.

Bazen da aynı tarafta, ya da karşı tarafta yeni taşların olduğu görülür. Eskiden düşürülmüş olan taşın cin­sini bilmek, idrarın muayenesiyle en çok çıkarılan kristalleri görmek ön­leyici tedbirleri almak bakımından önemlidir.

Taş olmasına yol açabilecek has­talıklar (gut, artrit, idrar yolları il­tihapları) tedavi edilmelidir. Yürü­yüşler, spor ihmal edilmemelidir, idrar miktarını artırmak için bol su içmelidir. Taşın doğmasını ko­laylaştıran sülfamitli ilâçlardan sa­kınmalıdır.

Taş düşürmüş bir kimsenin, hiç olmazsa yılda bir, idrar yollarının röntgen muayenesini yaptırması ge­rekir. Yeni taş oluşunu önleyici ted­birlerin en önemlilerinden biri de uygun pehrizin düzenlenmesidir. Bu arada, yiyecekler aşağıda gösterildi­ği şekilde ve büyük bir dikkatle dü­zenlenmelidir:

Ürat taşlarında: Et, karaciğer, böbrek, daha başka iç organlar yen­mez. Haftada bir, iki gün az miktar­da haşlanmış et yenebilir. Kahve, çay, çikolata yasak edilir. Ayrıca, mercimek, kuru fasulye, bakla, no­hut gibi yiyeceklerden, içkilerden de sakınmak gerekir. Sebzeler, meyveler bol miktarda yenir. Maden suyu içilebilir.

Oksalat taşlarında: Ispanak, se­mizotu, yeşil fasulye, turp, pancar, domates, patlıcan gibi sebzeler yen­mez. Çay, kahve, çikolata da yasak­tır. Fazla şeker yemek doğru değil­dir. Et yenebilirse de çok aşırı git­memeye dikkat edilir. Her türlü iç­kiler bırakılır. Maden suyu kullan­mamalıdır.

Fosfat taşlarında: Et, balık, yu­murta, tahıl bol yenir. Süt, patates, elma, armut, lahana gibi yiyecekler azaltılır.

Etiketler

Bunlarda İlginizi Çekebilir

YORUM YAZIN