Böbrek nasıl çalışıyor?

En önemli organlarımızdan biri olan böbrekler, hastalık durumunda geç iyileşiyor. Peki böbrek nasıl çalışıyor? Hastalık durumunda hangi yöntemler izlenmelidir? Doğurabileceği tehlikeler bakımından böbrek hasta­lıklarını zamanında gerektiği gibi tedavi ettirmelidir.

Böbrekler, kandan birtakım maddeleri seçerek süzen, böylece idrar meydana getiren organlardır. İdrarın içinde su, su­da erimiş çeşitli zehirli, zehirsiz maddeler bulunan, asit tepkisi gösteren bir salgıdır. Böbrekler, organizmanın zehirli maddeler­den kurtulmasını, kan suyunun değişmez bileşiminde kalmasını sağlar.

Böbreklerin normal çalışıp çalış­madığını kan ve idrar muayeneleri yaptırarak anlayabiliriz. İdrarda bulunan bazı maddeler kanda da aynen bulunur. Birtakım başka maddeler ise kanda yoktur, yalnız idrarda bu­lunur; yani, bunları böbrek yapar.

İdrar ve kan muayeneleri sonu­cunda mesela idrarda bulunması ge­reken zehirli maddeler kanda bu­lunursa böbreklerin yetersiz çalıştı­ğı ortaya çıkar. Kandaki zehirli mad­delerin gittikçe çoğalması böbrek yetmezliğinin ilerlediğini gösterir.

Sağlam böbrek, gündüzleri daha çok, daha sulu (yoğunluğu az) idrar çıkarır, geceleri ise idrar koyulaşır, miktar da azalır.

Böbreklerde süzme işini yapan, nefron denilen teşekküllerdir. Bir böbrekte bir milyon kadar nefron bulunur. Bunlar yumak biçiminde bir damar ağı, kapsül ve ufak tüp­lerden ibarettir. Damardan kapsül içine sızan idrar ufak borucuklardan akarak böbrek haznesinde top­lanır, buradan sidik kesesi (mesane) ye iner.

Etiketler

Bunlarda İlginizi Çekebilir

YORUM YAZIN