Bilinen 5 Diyet Önerisinden Kaçının
Yiyeceklerin bedeninizle nasıl etkileşime girdiğini anlamak önemlidir, ancak çok fazla bilgi iyilikten daha çok zarar verebilir. Bu günlerde duyduğunuz yaygın beslenme tavsiyeleri “karbonhidratlardan kaçının”, “yağdan vazgeçin”, “atıştırmayı bırakın” gibi şeylerdir. Tuzdan dahi kaçınılması gerektiğinin de vurgulandığı şu günlerde aslında daha tehlikeli olanları atlanıyor.
Örneğin, birinin fındık yemeyi reddettiği düşünülünce, neden reddettiği sorulduğunda cevabı etiket üzerinde yüksek yağ içeriği olarak yazıyor olması, ancak gerçekte bu sağlıklı bir yağ olduğunu, doymamış yağ olduğunu bilmek gerekiyor. Meyve içindeki şeker oranı için de aynı şey söylenebilir; bir elma yemek ağzınızda bir lolipop şeker gezdirmekle aynı değildir.
Gıda endüstrisi çarpık beslenme tavsiyelerini kullanabilmektedir. Sıfır kalorili gazlı içecekler, glutensiz biralar ve düşük yağlı çerezler son sağlık trendlerini takiben diyetler arasında popüler olmakla birlikte, dengeli bir diyetin temelleri yıllar içinde pek değişmemiştir.
Foxnews’in sağlık haberine göre çoğunlukla meyve, sebze ve kepekli tahılları ılımlı miktarda et, balık ve süt ile tüketmenin hâlâ önerildiğini biliyoruz. Sağlıklı beslenmenin güvenilir ve gerçek ilkelerine bağlı kalın ve bu popüler beslenme önerileri bölümlerini görmezden gelin.
“Glutensiz Diyet Kabul Edilebilir”
Bir glutensiz diyet çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan insanlar için önemlidir, ancak ortalama bir kişi için glutensiz hale getirmenin mantıklı olmadığını düşünüyoruz. Buğday, arpa ve çavdar gibi glutens yüklü tahıllar kalp rahatsızlığı, kanser ve şeker hastalığı riski ile bağlantılıdır; gluten bağışıklık sisteminin işlevselliğini de artırabilir.
“Karbonhidratlardan Kaçının”
Araştırma düşük karbonhidratın kilo vermek için daha iyi olduğu teorisini çürütmüştür. Düşük karbonhidratlı diyetler, Dr. Robert Atkin’in Dr Atkin’in Diyet Devrimi’nin yayınlanmasının ardından 1970’lerde popüler hale geldi. Bununla birlikte, tahılları ve nişastaları tamamen önlemek, doymuş hissetmeyi zorlaştırır ve düşük karbonhidratlı diyetlere devam eden birçok kişi, kilo vermeyi bırakır.
“Patatesleri Kes”
Haşlanmış patatesler veya patates cipslerine ve patates kızartmalarına işlenmeyen sade patatesler oldukça besleyici olur. Orta boy bir patates sadece 163 kaloridir ve C vitamini ve potasyum açısından şaşırtıcı derecede yüksektir. Bu önerinin yararlarının önemli olduğu gerçeğini deneyerek öğrenebilirsiniz; bunu yapmanın en kolay yolu basit ve lezzetli bir fırında patates yapmaktır. Zamanınız bolsa, bir çatalla çiğ patateste bir kaç delik açın ve altı veya yedi dakika boyunca mikrodalgaya atın. Böylece kızartılmış patatesten vazgeçip böyle bir lezzete yönelebilirsiniz.
“Yumurtalar sağlıksız”
Yumurta sarısı ve hepsi ‘Şampiyonların gerçek kahvaltısıymış’ diye söylendiğini biliyoruz. Yaşlanan en yaşlı kadın dahi ömrünü, her sabah iki çiğ yumurta yemesi için yönlendiriliyor. Bir yumurta yalnızca 77 kalori ve altı gram protein içerir.
“Yağlar Önemli”
Bir diyetteki tüm yağları ortadan kaldırmaya çalışmak sağlıklı bir diyeti ifade etmiyor. Düşük kolesterol, kalp sağlığına katkıda bulunmak ve vücuda omega-3 yağ asitleri sağlamak için “iyi yağlar” diye nitelendirdiğimiz birçok türü var, bunlardan vazgeçilmemelidir. Dünyanın en sağlıklı yeme rejiminden biri olarak övülen Akdeniz diyeti, yağın önemine dikkat çekilerek diyet yapacak olanlara yağ öneriliyor.