Çocuk Dişleri Ne zaman Olgunlaşır?
Çocuklar dişsiz doğar. Hem hayatlarının ilk aylarında dişe ihtiyaçları yoktur, hem de daha kemikleri gelişmemiştir. İlk dişler 4-6 aylıkken çıkmaya başlar. Bunlar kesici dişlerdir. Önce alt çenede, sonra da üst çenede ikişer tane olmak üzere, orta kesici dişler çıkar. Çocuk 8-9 aylık olunca yanlardan ikişer kesici diş daha çıkar, böylece kesici dişler 8’i bulmuş, yani tamamlanmış olur.
Bundan sonra hemen hemen altı ay kadar bir süre çocuklar yeni diş çıkarmaz. 12-14 aylık olunca ilk küçük azı dişler, 16-18 aylık olunca da köpekdişleri çıkar. Çocuk iki yaşını doldururken de öteki küçük azılar çıkar, böylece yavrunun dişleri 20’yi bulur. İki yaşındaki bir çocuğun altta, üstte 1O’ardan 20 dişi vardır. Bunlar kesiciler, köpekdişleri, küçük azılardır.
Artık bütün çocukluk dişleri çıkmış demektir. Bundan sonra 6-7 yaşına kadar yeni diş çıkmaz.
Çocuk Dişleri Ne zaman Değişmeye Başlar?
Çocuğun ilk çıkan dişleri süt dişleridir. Bunların hepsi 6 yaşından itibaren başlayarak, yavaş-yavaş değişir, yerine kalıcı dişler çıkar. İlk değişenler ilk önce çıkmış olan orta kesicilerdir. Bunlardan da alttakiler daha önce değişir. 7-9 yaşlar arasında yan kesiciler değişir, yerine yenileri gelir. 9-12 yaşlar arasında ilk küçük azılar, 10-12 yaşlar arasında ikinci küçük azılar çıkar. Böylece 6yaşında başlayan diş değiştirme, 12 yaşında son bulmuş olur.
Süt dişlerinden sayılmayan, kalıcı dişler olan büyük azılar, süt dişlerinin yerine gelen kalıcı dişlerle birlikte çıkar. İlk büyük azılar 6-7 yaşlarında çıkmaya başlar. 11-13 yaşlar arasında da ikinci büyük azı- lar çıkar. Böylece, her çeneye 4’erden 8 tane yeni diş eklenmiş olur;
12-13 yaşında bir çocuğun ağzında 28 tane diş vardır.
Eksik olan sadece her çenede ikişer büyük azıdır. Bunlara akıl dişi denir, genel olarak, 17-21 yaş arasında çıkarlar.