DİŞ BAKIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Diş bakımı, daha dişlerin çıkmasından önce başlar. A, C ve D vitaminlerinin dişlerin gelişmesinde büyük önemi vardır. Ana sütü yetmiyorsa, uygun mamalarla besleyerek çocuğun gerekli kaloriyi madenî maddeleri almasını sağlamak da dişlerin gelişmesinde önemlidir. Gerektiği gibi beslenen, uygun vitaminleri alan, bünyesi kuvvetli bir yavru, 4 aylıkken diş çıkarmaya başlayabilir. Bundan sonra da dişler için önemli olan A, B ve C vitaminlerinin bol bol alınması, kalsiyumlu gıdalarla beslenmek yeni dişlerin teşekkülü, çıkanların korunması, diş etlerinin sağlam olması bakımından önemlidir.
Diş bakımında, dişi fırçalamak, tedavi ettirmek değil, her şeyden önce dişe zarar verecek şeyleri yapmamak esastır. Dişlerimize en çok zararı dokunan şeylerin başında gelenler şunlardır:
- Çok sıcak, çok soğuk yiyecekler: Ağzı, dişleri alıştırmadan birdenbire çok soğuk, ya da çok sıcak bir şey yemek, içmek dişi en üstten kaplayan mine tabakasının çatlamasına yol açar ki, diş çürümesinin ilk adımı budur. Hele soğuk yedikten sonra sıcak, sıcak yedikten sonra soğuk bir şey almak çok zararlıdır.
- Sert şeyler kırmak: Birçok kimseler daha çok genç yaşlarda fındık, ceviz gibi şeyleri dişleriyle kırmayı âdet edinmiştir. Aslında bu gibi şeyleri kırmak için yaratılmamış olan dişlere çekiç işi gördürmenin de mine tabakasını çatlatacağını söylemeye lüzum yoktur sanırız.
- Şekerli, nişastalı maddeler: Diş çürümesinin en önemli sebeplerinden biri şekerli, nişastalı maddelerin meydana getirdiği asitlerdir. Ağzımızda bulunan bakteriler, şekerli, nişastalı maddeleri aside çevirirler. Yediğimiz şeker ne kadar çoksa meydana gelecek asit miktarı da o kadar çok olur. Bu asitler en küçük bir çatlaktan girip mine tabakasını deler, oradan da dişin ikinci tabakası olan fildişine geçer. Bu bakımdan, şekerli maddeleri az yemek, yedikten sonra da ağzı iyice yıkamak diş bakımının en önemli şartlarından biridir.
- Dişleri kurcalamak: Kürdan, iğne gibi sert, sivri maddelerle dişleri kurcalamak da mine tabakasını zedeleyeceğinden zararlıdır.
Demek oluyor ki, dişlerimizin sağlam kalmasını istiyorsak, önce zararlı şeyleri yapmaktan kaçınmalıyız. Diş bakımının en önemli şartı, hiç şüphesiz, ağız ve diş temizliğidir. Yemeklerden sonra, hiç olmazsa sabah, akşam, dişlerimizi fırçalarsak, ağzımızda, diş kovuklarında yerleşen bakterilerin ortadan kalkmasını sağlayarak bunların zararlı etkilerini önlemiş oluruz. Dişlerin fırçalanması, diş etlerinin de kuvvetlenmesini sağlar.
Son araştırmalar diş çürümesinin yemeklerden hemen sonra hızlandığını ortaya koymuştur. Bu buluş yemek üstüne dişleri yıkamanın faydasını bir daha göstermiştir. Öte yandan, diş çürümesini önlemek için penisilinli diş macunları yapılması yoluna gidilmiş, iyi sonuçlar alınmıştır. Gene son araştırmalar flüor denilen kimyasal bir maddenin diş çürümesine karşı büyük bir önleyici etkisi olduğunu ortaya koymuş, sodyum flouritli diş macunlarının yapılmasına başlanmıştır. Üç yaşından başlayarak çocukların dişine sodyum flüorit sürülmesinin de diş çürümesinin önlenmesinde büyük faydaları olur.