Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. DİKKAT!!! DİŞ ÇÜRÜĞÜ KANSERE NEDEN OLABİLİR! DİŞLERİMİZE BAKIM YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

DİKKAT!!! DİŞ ÇÜRÜĞÜ KANSERE NEDEN OLABİLİR! DİŞLERİMİZE BAKIM YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

admin admin -
58 0

 DİŞ BAKIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Diş bakımı, daha dişlerin çıkma­sından önce başlar. A, C ve D vita­minlerinin dişlerin gelişmesinde bü­yük önemi vardır. Ana sütü yetmi­yorsa, uygun mamalarla besleyerek çocuğun gerekli kaloriyi madenî maddeleri almasını sağlamak da diş­lerin gelişmesinde önemlidir. Gerek­tiği gibi beslenen, uygun vitaminle­ri alan, bünyesi kuvvetli bir yavru, 4 aylıkken diş çıkarmaya başlayabilir. Bundan sonra da dişler için önemli olan A, B ve C vitaminlerinin bol bol alınması, kalsiyumlu gıdalar­la beslenmek yeni dişlerin teşekkü­lü, çıkanların korunması, diş etlerinin sağlam olması bakımından önemlidir.

dişlerin bakımı (1)

Diş bakımında, dişi fırçalamak, tedavi ettirmek değil, her şeyden ön­ce dişe zarar verecek şeyleri yapma­mak esastır. Dişlerimize en çok za­rarı dokunan şeylerin başında gelen­ler şunlardır:

  • Çok sıcak, çok soğuk yiyecek­ler: Ağzı, dişleri alıştırmadan birdenbire çok soğuk, ya da çok sıcak bir şey yemek, içmek dişi en üstten kaplayan mine tabakasının çatlama­sına yol açar ki, diş çürümesinin ilk adımı budur. Hele soğuk yedikten sonra sıcak, sıcak yedikten sonra so­ğuk bir şey almak çok zararlıdır.
  • Sert şeyler kırmak: Birçok kim­seler daha çok genç yaşlarda fındık, ceviz gibi şeyleri dişleriyle kırmayı âdet edinmiştir. Aslında bu gibi şey­leri kırmak için yaratılmamış olan dişlere çekiç işi gördürmenin de mi­ne tabakasını çatlatacağını söyleme­ye lüzum yoktur sanırız.
  • Şekerli, nişastalı maddeler:  Diş çürümesinin en önemli sebeplerin­den biri şekerli, nişastalı maddele­rin meydana getirdiği asitlerdir. Ağ­zımızda bulunan bakteriler, şekerli, nişastalı maddeleri aside çevirirler. Yediğimiz şeker ne kadar çoksa meydana gelecek asit miktarı da o kadar çok olur. Bu asitler en küçük bir çatlaktan girip mine tabakası­nı deler, oradan da dişin ikinci ta­bakası olan fildişine geçer. Bu ba­kımdan, şekerli maddeleri az yemek, yedikten sonra da ağzı iyice yıka­mak diş bakımının en önemli şart­larından biridir.
  • Dişleri kurcalamak: Kürdan, iğ­ne gibi sert, sivri maddelerle dişleri kurcalamak da mine tabakasını zedeleyeceğinden zararlıdır.

dişlerin bakımı (2)

Demek oluyor ki, dişlerimizin sağ­lam kalmasını istiyorsak, önce za­rarlı şeyleri yapmaktan kaçınmalı­yız. Diş bakımının en önemli şartı, hiç şüphesiz, ağız ve diş temizliği­dir. Yemeklerden sonra, hiç olmaz­sa sabah, akşam, dişlerimizi fırçalarsak, ağzımızda, diş kovuklarında yerleşen bakterilerin ortadan kalkmasını sağlayarak bunların zararlı etkilerini önlemiş oluruz. Dişlerin fırçalanması, diş etlerinin de kuvvet­lenmesini sağlar.

dişlerin bakımı (3)

Son araştırmalar diş çürümesinin yemeklerden hemen sonra hızlandı­ğını ortaya koymuştur. Bu buluş ye­mek üstüne dişleri yıkamanın fay­dasını bir daha göstermiştir. Öte yandan, diş çürümesini önlemek için penisilinli diş macunları yapılması yoluna gidilmiş, iyi sonuçlar alın­mıştır. Gene son araştırmalar flüor denilen kimyasal bir maddenin diş çürümesine karşı büyük bir önleyici etkisi olduğunu ortaya koymuş, sod­yum flouritli diş macunlarının ya­pılmasına başlanmıştır. Üç yaşın­dan başlayarak çocukların dişine sodyum flüorit sürülmesinin de diş çürümesinin önlenmesinde büyük faydaları olur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir