Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. DİŞLERİMİZİN BİLİNMEYEN SIRLARI NELERDİR? DİŞLERİN TÜRLERİ NELERDİR?

DİŞLERİMİZİN BİLİNMEYEN SIRLARI NELERDİR? DİŞLERİN TÜRLERİ NELERDİR?

admin admin -
113 0

Gülerken suratımızda en çok dikkat çeken ve yüzümüze temiz olunca parlak ışık katan dişlerimiz gerek yemek yerken gerekse estetiksel olarak çok büyük öneme sahiptir. Dişlerimizi temiz tutmaya özen gösterelim ki bizi, yıllar boyunca, hiçbir doğallığı bozulmadan idare etsin. Bu büyük nasihattan sonra hadi dişlerimizi tanıyalım.

  • Diş en önemli organlarımızdan biridir. Sindirimin ağızda başladığı düşünülürse, bu işte ilk görevi yapan dişlerin ne bü­yük önemi olduğu açıkça ortaya çıkar. Gerçekten, yediğimiz be­sinleri sindirebilmemiz için, ilk adım onların parçalanıp öğütül­mesidir. İşte bu işi dişler yapar, besinlerin çiğnenerek öğütülmesi sindirimin en büyük yardımcısı olur; çiğnenmeden, ya da iyi­ce çiğnenmeden yenen yemek­ler iyi sindirilmez, mide rahat­sızlıklarına yol açar.
  • Dişlerin faydası yalnız bununla da kalmaz. Konuşurken çeşitli seslerin çıkarılmasına yardımcı olurlar. Diş­leri dökülmüş bir kimse, sağlam bir insan gibi konuşamaz. Dişlerin yüz İfadesindeki önemini de hepimiz bi­liriz. Dişsiz bir kimsenin alt, üst çe­neleri birbirine yaklaşır, yüzünün görünüşü değişir.
  • Sindirim sisteminin bir parçası olarak iş gören dişlerimizin hepsi birbirinin aynı değildir. Çiğneme işindeki rollerine göre çeşitlere ay­rılmıştır. Bu çeşitlerinden her biri ayrı biçimde, ayrı yapıdadır. Dişler dört çeşittir. Her çeşit dişten alt ve üst çenede birkaç tane bulunur.

a)     Kesici Dişler: Çenelerimizin ön kesiminde bulunur. Alt çeneyle üst çenede 4’er tane olmak üzere hepsi 8 tanedir. Bu dişler ağza ilk olarak alınan yiyeceklerin kesilip koparıl­masını sağlar.

b)    Köpekdişleri:  Kesici dişlerin he­men yanındadır. Altta, üstte 2’şer taneden hepsi 4 tanedir. Bu dişler delme, yırtıp parçalama işine yarar. Kedi, köpek, aslan, kurt gibi hay­vanlarda çok gelişmiştir.

c)     Öğütücü Dişler:  Kesip parçala­maya yarayan dişlerimizden sonra öğütücü dişler gelir. Bunlar da, ya­pıları bakımından, küçük azılar, bü­yük asılar olmak üzere ikiye ayrılır:

  1. Küçük Azı Dişleri: Köpekdişlerin- den sonra başlar, altta, üstte 4’er ta­ne olmak üzere hepsi 8 tanedir. Azı dişlerinin ilk çıkanları bunlardır. Küçük azılar hem parçalamaya, hem de öğütmeye yararlar; yani yi­yeceklerin öğütülmesi işinin birinci safhası küçük azılarda başlar.
  2. Büyük Azı Dişleri: Küçük azılardan sonra gelir. Hepsi 12 tanedir. Altta, üstte 6’şar tane bulunur. Asıl öğütücü dişler bunlardır. Üstleri gi­rintili çıkıntılı olan bu dişler yiye­ceklerin iyice ufalanmasını sağlar.

Görüldüğü gibi, ağzımızda bulu­nan 32 dişin, çiğneme işini iyice ba­şarabilmek için dişlerimizin ayrı-ayrı görevleri vardır. Bu makalemizin sonuna geldik sağlıklıcakla kalınız.

 

DİKKAT!!!  https://www.facebook.com/hayatpedi son makalelerden haberdar olmak için facebook sayfamızı beğenin.

Bilgiyi kendinize hizmeti bize bırakın…

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir