Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. NİKOTİNİN İNSAN ORGANİZMASINA ETKİLERİ NELERDİR?

NİKOTİNİN İNSAN ORGANİZMASINA ETKİLERİ NELERDİR?

admin admin -
51 0

Nikotinin organizmaya etkileri

Sigara içmeyenlerin bile dumanlı odalarda ni­kotini aldıklarını gösteren deneme­ler yapılmıştır. Dumanlı odada üç saat kalmış bir insanın idrarında litrede 1 miligram nikotin bulunur. 12 sigara içilmiş bir odada dört saat kalan, sigara içmeyen bir insanın id­rarının litresinde ise 3 miligram ni­kotin bulunduğu tespit edilmiştir. 24 saat dumanlı odada kalanların idrarında ise litrede 12 miligram gi­bi büyük bir miktar nikotin bulun­muştur.

images (32)

Tütünün içilmesine alışıldığı hal­de, vücut onun zararlarına alışamaz. Tütünün zararı yalnız nikotinde değildir. Birçok belirtiler nikotinsiz tü­tünle de görülür. Sigara halinde içi­len tütün dumanında nikotinden başka, başta katran olmak üzere, karbon monoksit, kükürt, hidrojen, siyanidrik asit, amonyak, piridin, aldehid, furfurol, pirol, sirke asidi, alkol, krezol, parafin, bitkisel bal mumu, tütün asidi, brenzkateşin maddeleri vardır. Bunların çoğu da zarar verir. Bu arada özellikle kat­ranın kansere yol açtığı denenmiştir.

Tütün dumanının kalp ve damar, sinir sistemine etkileri konusunda 18-35 yaş arasında sıhhatli görünen 90 sigara tiryakisi üzerinde incele­meler yapılmıştır. Bu incelemeler­de görüldüğü gibi tütün dumanı atardamar atış ve dalgalanmalarının genişliğini azaltmaktadır. Kılcal damarları ise büzerek buralardaki kan dolaşımını azaltır, hatta bazen dolaşımı durdurur. Ayaklarda kangren yapan bazı hastalıklarda siga­ranın kötü etkisi bundan doğar. Ay­rıca kalp vuruşlarını başlangıçtan itibaren arttırmaya başlayarak, eski­den sempatik sinirlerde aşırı duyar­lık varsa onların tepkilerini artırır. Tütün dumanının tansiyon üzerin­deki artırıcı etkilerini bu mekaniz­ma oldukça açıklamaktadır. Tansi­yon artırıcı etki oldukça sürekli ol­makla beraber, duman her içe çe­kilişte sempatik dengede aşırı bir bozukluk artması görülür. Tansiyo­nun vücuda yerleşmesinde sürekli basınçlardan çok, bir azalıp bir ço­ğalan basınçların rolü vardır.

NOT: https://www.facebook.com/hayatpedi sayfamızı beğenin ve son makalelerimizden haberdar olun.

Bilgiyi kendinize hizmeti bize bırakın…

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir