Sağlık Bakımından Tütün
Tütünde bulunan nikotin yakıcı, keskin kokulu, önce renksiz, havada esmerleşen pek zehirli bir sıvıdır. Yapraklardaki nikotin %1’den %8’e kadar değişir. Türk tütünlerinde çoğunlukla %l,3 – %l,5 kadar nikotin vardır. Bu miktar Virginia tütünlerinde %2 kadardır.
Nikotinin ne şiddetli bir zehir olduğu birçok denemelerle gösterilmiştir.
Bir köpeğin diline iki damla konulsun, hayvan kalp ve sinir sistemi felciyle birkaç dakika içinde ölür. Kaza ile fazla tütün yutmakla, bağırsak kurtlarına karşı yapılan lavmanlarla zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenmelerde boğaz yanması, mide ağrısı, fazla tükürük, bulantı ve kusmalar, nefes darlığı, baygınlık ve halsizlik duyulur. Çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrıları artar, titreşimli sarsıntılar olur. Komaya giren hasta pek kurtulmaz. Kusturma, mide yıkamaları, kuvvetli çay, vücudun ısıtılması gibi tedbirler başarılı olursa hasta kurtulabilir. Bu birden zehirlenmeler kronik zehirlenmelere göre azdır.
Kronik zehirlenmeler çok sigara içenlerde, enfiye çekenlerde, tütün çiğneyenlerde, bir de tütün işçisinde olabilir. Bunlar yalnız nikotinden ileri gelmez, tütünün yanmasından ortaya çıkan piriditi, krezol, karbon oksidi gibi cisimler de zehirlidir.
Tütün tiryakiliği morfinomanlık gibidir. Şiddetli ihtiyaç hissi doğurur. Tütünü kesilen bir kimse bir süre düşünmede, çalışmada zorluk çeker, baş ağrısından şikâyet eder. Pek sinirli, alıngan olur.
NOT: https://www.facebook.com/hayatpedi sayfamızı beğenin ve son makalelerimizden haberdar olun.
Bilgiyi kendinize hizmeti bize bırakın…