Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. TÜTÜNÜN VE SİGARANIN BAŞLICA ZARARLARI NELERDİR?

TÜTÜNÜN VE SİGARANIN BAŞLICA ZARARLARI NELERDİR?

admin admin -
58 0

Tütünün Başlıca Zararları

Tütünden ilerigelen bozuklukları şöyle özetleyebiliriz:

  • Solunumda: Nefes darlığı, İaren- jit (ses borusu iltihabı), farenjit (yutak iltihabı) astma…
  • Sindirimde: Hazımsızlık, iştah­sızlık, kabız, ishal.
  • Gözlerde: Gece körlüğü (tavuk­karası) pek önemli, çok raslanan bir belirtidir. Göz sinirleri iltihapla­rı, körelmeleri, çeşitli göz âfetleri de görülür.
  • Sinirlerde: Baş ağrısı, unutkan­lık, titremeler.
  • Kalp ve damarlarda: Göğüs önünde kalp anjini, göğüs kemiği arkasında anjin ağrıları, damar sertliği, aralıklı topallama. Eski frengililerde kansere çevirebilen ya­nak ve dil yaraları görülebilir.
  • Sempatik ve parasempatik si­nirlerden hangisi daha zayıfsa, bun­lardan hangisi daha önce bir bozuk­luğa uğramışsa, nikotinin etkisi onun üzerinde daha şiddetli olur. Bundan dolayıdır ki, tütünün zara­rı birbirine benzemeyen şekiller gös­terir. Mesela tansiyonu düşük olan­ların tansiyonunu daha da düşürür, yüksek olanlarınkini büsbütün ar­tırır.
  • Tütünün kanser yaptığı da birçok deneylerle ileri sürülmüştür.

images (22)

Tütünün özellikleri kimya yoluyla da elde edilmiş, bunun tabii tütüne göre yarı yarıya zehirli olduğu anla­şılmıştır. Tütünün, özellikle nikoti­nin etkileri çeşitli denemelerde incelenmiştir. Bilindiği gibi, irade­mize bağlı olmayan sempatik ve pa­rasempatik sinir sistemi vardır; bunlara bitkisel sistem de denir. Bu sinirler görevli ol­dukları organlara gitmeden önce bir düğümde toplanırlar, sinirlerin deva­mı düğümlerden sonra ikinci grup lifler halinde uzanır.

tütün hayatpedi 3

 

Nikotin, gelen sinirlerin düğümlere olan bağlantı yerlerini önce uyarır, sonra felce uğ­ratır. Birbirine zıt görünen birçok olayı, bu mekanizmayla izah edebi­liriz. Nikotin ayrıca karın ve göğüs içi damarlarını da önce kasar, son­ra, miktarı yeterse, bu damarları felce uğratır. Beyin damarları kasıl­maz, sadece gevşer. Kasılmaların sebebi, tütünün böbreküstü bezini etkileyerek adrenalin çıkarmasıdır. Böylece, bir insanın tansiyonu 1,5-2 derece artar. Tiryakilerde bu etki, alışma dolayısıyla, daha azdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir