Tütünün Başlıca Zararları
Tütünden ilerigelen bozuklukları şöyle özetleyebiliriz:
- Solunumda: Nefes darlığı, İaren- jit (ses borusu iltihabı), farenjit (yutak iltihabı) astma…
- Sindirimde: Hazımsızlık, iştahsızlık, kabız, ishal.
- Gözlerde: Gece körlüğü (tavukkarası) pek önemli, çok raslanan bir belirtidir. Göz sinirleri iltihapları, körelmeleri, çeşitli göz âfetleri de görülür.
- Sinirlerde: Baş ağrısı, unutkanlık, titremeler.
- Kalp ve damarlarda: Göğüs önünde kalp anjini, göğüs kemiği arkasında anjin ağrıları, damar sertliği, aralıklı topallama. Eski frengililerde kansere çevirebilen yanak ve dil yaraları görülebilir.
- Sempatik ve parasempatik sinirlerden hangisi daha zayıfsa, bunlardan hangisi daha önce bir bozukluğa uğramışsa, nikotinin etkisi onun üzerinde daha şiddetli olur. Bundan dolayıdır ki, tütünün zararı birbirine benzemeyen şekiller gösterir. Mesela tansiyonu düşük olanların tansiyonunu daha da düşürür, yüksek olanlarınkini büsbütün artırır.
- Tütünün kanser yaptığı da birçok deneylerle ileri sürülmüştür.
Tütünün özellikleri kimya yoluyla da elde edilmiş, bunun tabii tütüne göre yarı yarıya zehirli olduğu anlaşılmıştır. Tütünün, özellikle nikotinin etkileri çeşitli denemelerde incelenmiştir. Bilindiği gibi, irademize bağlı olmayan sempatik ve parasempatik sinir sistemi vardır; bunlara bitkisel sistem de denir. Bu sinirler görevli oldukları organlara gitmeden önce bir düğümde toplanırlar, sinirlerin devamı düğümlerden sonra ikinci grup lifler halinde uzanır.
Nikotin, gelen sinirlerin düğümlere olan bağlantı yerlerini önce uyarır, sonra felce uğratır. Birbirine zıt görünen birçok olayı, bu mekanizmayla izah edebiliriz. Nikotin ayrıca karın ve göğüs içi damarlarını da önce kasar, sonra, miktarı yeterse, bu damarları felce uğratır. Beyin damarları kasılmaz, sadece gevşer. Kasılmaların sebebi, tütünün böbreküstü bezini etkileyerek adrenalin çıkarmasıdır. Böylece, bir insanın tansiyonu 1,5-2 derece artar. Tiryakilerde bu etki, alışma dolayısıyla, daha azdır.