Solunum sırasında havanın geçtiği bir boru olan boğaz (larinks) aynı zamanda ses sisteminin de esas organıdır. Boğazın, tıpta larenjit adı verilen iltihapları, ayrıca urları (tümörleri) gibi çeşitli hastalıkları vardır. Başlıcalarını kısaca gözden geçirelim:
Nezleli Larenjit
Çoğunlukla üst solunum yollarındaki iltihapların boğaza atlamasiyle meydana gelir. Fazla konuşmanın, bağırıp çağırmanın, aşırı derecede şarkı söylemenin, alkolün, tütünün, tahriş edici dumanların etkisiyle de larenjit olabilir. Belirtüerin başında ses kısıklığı gelir: Boğazda kuruluk ve yakıcı bir his vardır. Çok defa ateş de olur.
Nezleli Larenjit Tedavisi
Hasta havadar bir odada yatmalı, çok konuşmamalı, sigara içmemelidir. Alkollü içkiler yasak edilir. Çay, ıhlamur, salep, nişasta gibi sıcak içkiler faydalıdır. Göğüs, sırt sıcak tutulmalıdır. İlâç olarak sulfamitler, antibiyotikler, aspirin, piramidon verilir. Öksürük için de ilâç almak gerekebilir. Buğu yapılması da faydalıdır.
Süreğen (Müzmin) Larenjit
Larenjit yapan sebeplerin uzun zaman sürmesi boğazdaki ütihabın müzminleşmesine yol açar. Boğazdaki yanmanın, ses kısıklığının yerleşmesi oldukça can sıkıcıdır.
Süreğen (Müzmin) Larenjit Tedavi
Bağırarak konuşmak, şarkı söylemek önlenmelidir. Sigara, alkol bir süre muhakkak bırakılmalıdır. Larenjiti müzminleşmiş bir kimse mesleği gereğince tahriş edici gazların, tozların içinde bulunuyorsa iyi oluncaya kadar bu gibi yerlerden uzaklaşmalı, hatta gerekirse mesleğini değiştirme çareleri aramlıdır.
Bunların dışında birkaç tane daha boğaz hastalıklarından bahsettik ancak bunları farklı farklı makalelerde irdeledik: Tüberküloz, Boğaz Urları, Frengi, Larinks Ödemi